Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова британските избиратели да не се отказват от спирането на Брекзит, съобщава БиБиСи.

Тъй като предизборната кампания се разраства преди британските избори през следващия месец, той предупреди, че излизането от ЕС ще превърне Великобритания във второстепенен играч на световната сцена.

В реч в Колежа на Европа в белгийския град Брюж той заяви, че Брекзит вероятно ще отбележи "истинския край на Британската империя".

Джонсън решен да доведе до край Брекзит

Джонсън решен да доведе до край Брекзит

Противното би означавало несигурност

Брекзит е заблуда за онези "копнеещи по Империя". Туск е откровен критик на Брекзит, който веднъж предупреди, че подкрепящите кампанията за напускане, като Борис Джонсън заслужават "специално място в ада", пише "Файненшъл таймс".

"Неведнъж съм чувал от Brexiters, че искат да напуснат ЕС, за ​​да превърнат Обединеното кралство отново в световно. Реалността е точно обратната."

Туск, който ръководи срещи на върха на ЕС през последните пет години, заяви, че лидери от цял свят, включително от Индия, Канада и Южна Африка, са споделили с него убеждението си, че с това си действие Обединеното кралство наистина ще се превърне в "аутсайдер, второстепенен играч, докато основното бойно поле ще бъде окупирано от Китай, САЩ и Европейския съюз".

"Днес просто е късно да импийчнем Доналд, поне европейският", обяснява той.

Европа е в абсолютен упадък, Китай и Индия са във възход, а САЩ е някъде между тях

Европа е в абсолютен упадък, Китай и Индия са във възход, а САЩ е някъде между тях

Брекзит и Импийчмънт заслепяват западните общества за по-широката картина

Отбелязвайки многократното забавяне на датата за напускане на Великобритания, Туск призова противниците на Брекзит да не се отказват. Останалите партии във Великобритания твърдят, че общите избори на 12 декември са последният шанс, Великобритания да не напусне ЕС.

Мнозина в Брюксел очакват неговият наследник в Шарл Мишел да предприеме значително различен подход.

Мишел, бивш министър-председател на Белгия, често изразява разочарованието си, как Брекзит доминира срещите на върха на лидерите на ЕС. Той набляга на амбициите на Европа без Обединеното кралство и проявява твърде малко от желанието на Туск, Великобритания да промени решението си и да се върне.

Междувременно Обединеното кралство заяви, че няма да определи кандидат за следващата Европейска комисия, като обяснява, че британският закон гласи, че премиерът няма право на международни назначения по време на изборен период.

Тим Бароу, посланикът на Обединеното кралство в ЕС, информира Брюксел с писмо в сряда, че няма да бъде изпратен кандидат. Длъжностни лица и дипломати от ЕС очакваха британския ход и коментира, че 27-те държави-членки могат да гласуват за нова комисия и без Обединеното кралство.

Доналд Туск гласен за председател на Европейската народна партия

Доналд Туск гласен за председател на Европейската народна партия

Туск е председател на Европейския съвет от 2014 г.

Представител на правителството на Обединеното кралство заяви: "Писали сме до ЕС, за да потвърдим, че предизборните указания посочват, че Великобритания не трябва да прави номинации за международни назначения през този период."

Туск използва речта си за да предупреди и други ръководители на ЕС, по-специално Еманюел Макрон, който той определи като "нашата надежда за бъдещето".

Той атакува решението на френския президент миналия месец да блокира започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания, като заяви, че това ще подкопае визията на "за наистина суверенна Европа".

Германия не вижда друга алтернатива за Западните Балкани - те принадлежат към ЕС

Германия не вижда друга алтернатива за Западните Балкани - те принадлежат към ЕС

"Една от силните страни на ЕС е, че преодоляваме дори най-трудните проблеми"

"Няма да има суверенна Европа без стабилни Балкани, интегрирани с останалата част на континента, и не е нужно да си историк, за да разбереш това", обяснява Туск.

Той сподели и своите опасения относно опита за сближаване на Макрон с Русия.

"Президентът Макрон казва, че споделя същите възгледи по този въпрос като Виктор Орбан и че се надява, че Орбан ще помогне да убеди поляците да променят позицията си по отношение на Русия. Може би, но не и аз, Еманюел."

В реч, изпълнена с предупреждения за заплахата, която представлява Москва, Туск заяви, че по време на мандата си е трябвало многократно да напомня на лидерите, че "Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем".

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?