Доналд Туск гласен за председател на най-голямата дясноцентристка политическа група в Европа, което може да доведе до потенциален конфликт с унгарския премиер Виктор Орбан, пише "Гардиън".

Туск, бивш активист от "Солидарност", който влезе в историята на демократична Полша като най-дълго служилия премиер, се очаква да бъде избран за председател на Европейската народна партия (ЕНП).

Ако бъде потвърден на поста, той ще наследи деликатната задача да разреши казуса с унгарската управляваща партия "Фидес", чиито членски права в ЕНП бяха отнети заради спорни реформи в Унгария.

Въпреки че не е потвърдена кандидатурата на Туск за председател на ЕНП, той е единственото известно име към момента. Номинациите ще приключат на 13 ноември. Бившият полски премиер се очаква да наследи пенсиониращия се Жозеф Дол. Гласуването на новия председател на партията ще се проведе на ежегодния конгрес на ЕНП, планиран за 20-21 ноември.

Туск, който се оттегля от поста председател на Европейския съвет в края на ноември, обяви днес, че няма да се кандидатира за президент на Полша на изборите през май 2020 г., с което отваря вратата за друг пост в Европа.

По време на управлението си в Полша от 2007 до 2014 г. Туск увеличи възрастта за пенсиониране. По-късно тази мярка беше отменена от настоящото правителство на националистите. Левите обвиняват "Гражданска платформа" на Туск, че с политиките си е отворила вратата за популистите, пренебрегвайки притесненията на поляците.

Туск е председател на Европейския съвет от 2014 г.