Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф на срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх. В хода на срещата Борисов и ал-Асаф обсъдиха възможността за инвестиция от страна на арабската държава в проекта за изграждане на европейския газов хъб "Балкан".

Борисов увери първия дипломат на Саудитска арабия, че проекта е много важен за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа. По думите му досега е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, "в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ - от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания", както каза Борисов.

"Саудитска Арабия е важен външноикономически партньор на България и за нас е важно да надграждаме потенциала в сферата на инвестициите", посочи премиерът.

Борисов много се постарал за срещата на ЕС с Арабската лига

Борисов много се постарал за срещата на ЕС с Арабската лига

Не искал да има скъсани контакти

Той подчерта съществуващото сътрудничество между двете страни - само преди седмица кабинетът одобри създаването на съвместно дружество между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Така щели да се засилят бизнес-контактите и преговорите между фирми от двете страни.

И двамата акцентираха на добрите отношения, които поддържат България и Кралството, информират от МС в прессъобщение.

От своя страна ал-Асаф приветства предстоящото отваряне на българска дипломатическа мисия в Рабат, което допълнително щяло да засили двустранните отношения в различни сфери.

По-голям тласък на икономическите отношения с Мароко обещава Борисов

По-голям тласък на икономическите отношения с Мароко обещава Борисов

Двамата премиери подписаха Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко