Министър-председателят Бойко Борисов ще участва на срещата на върха между държавите членки на Европейския съюз и държавите членки на Лигата на арабските държави, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Форумът ще се проведе днес и утре в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Срещата на върха в Египет ще събере за първи път държавните и правителствените ръководители от ЕС и Лигата на арабските държави.

ЕС и Арабската лига с първа среща на върха

ЕС и Арабската лига с първа среща на върха

Анализатори се съмняват дали ще бъде постигнат някакъв напредък

Целта на форума е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство и да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите от ЕС и Лигата на арабските държави ще направят още преглед на отношенията между двете страни и ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес. Във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат теми като търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона. Срещата на върха в Шарм Ел-Шейх трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде съпредседател на срещата на високо равнище заедно с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

Туск ще проведе разговори с премиера на Великобритания Тереза Мей за Брекзит в кулоарите на форума.

Няма да има сделка за Брекзит в пустинята, обявиха от ЕС преди срещата в Египет

Няма да има сделка за Брекзит в пустинята, обявиха от ЕС преди срещата в Египет

Срещата с Арабската лига e w Шарм ел Шейх на 24-25 февруари