Европейски и арабски лидери ще проведат първата си среща на върха в неделя. Топ дипломат на ЕС разглежда форума като възможност за засилване на сътрудничеството в Средиземно море, информира АФП.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси ще бъде домакин на двудневна среща на върха в курорта на Червено море Шарм ел Шейх, за да обсъдят теми като сигурността, търговията, развитието и миграцията.

Войните и конфликтите в Сирия и Либия също влизат в дневния ред.

Но анализатори се съмняват дали ще бъде постигнат някакъв напредък, тъй като Европа е разделена по казуса с миграцията, а арабските държави все още не могат да се отърсят от Арабската пролет.

Европейските лидери за първи път споменаха срещата в Австрия през септември на фона на усилията да се спре нелегалната имиграция, която сериозно разделя 28-членния блок.

Но въпросът за миграцията е само част от по-голяма стратегия на Европа за договоряне на нов съюз с южните съседи.

Шефът на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че форумът в Египет не е само за миграцията. Тя поясни, че на разговорите ще присъстват повече от 40 държавни и правителствени ръководители.

Преди всичко ние ще обсъдим икономическото сътрудничеството, каза Могерини и добави: "Това е проблемен регион, но също е пълен с възможности".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще присъстват.

Високопоставен представител на ЕС заяви пред журналисти в Брюксел, че 24 европейски лидери са потвърдили участие. Сред тях са канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Тереза Мей и др.

По-рано европейски източник съобщи, че не се очаква споразумение за Брекзит в Египет.

Представител на ООН предупреди, че ако Европа не е успее да разреши разногласията по проблема с миграцията, има риск от блокиране на останалите теми на форума.

Източник от ЕС обясни, че първата среща ЕС-Арабската лига е много важна с оглед отдръпването на САЩ от региона, докато Русия и Китай засилват позициите си в региона, което "не е непременно в наш интерес".