България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. Около тази теза се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, съобщиха от Министерския съвет.

Ще развиваме отношенията си в полза на двата народа и на региона, заяви след срещата си с Борисов министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм

България и Турция са две приятелски и съюзнически страни, които имат стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения. Ще развиваме тези отношения на ниво, което да е от полза за двата народа.

Ще работим ефективно за просперитета на нашия регион. Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в резиденция Чанкая в Анкара. Йълдъръм поздрави Борисов и пожела успех на него и на българското правителство.

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Българският премиер към турската представителна рота: "Мархаба аскер"

"След Берлин и Париж, Анкара има своя знак - България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед", каза министър-председателят Борисов.

Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. "Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Убеден съм, че с всеобщи усилия можем да нормализираме този процес", каза българският министър-председател.

"Можем да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем дори в част от европейските страни и колеги, това само ще е успех", допълни Борисов.

Той бе категоричен, че България и Турция могат действително да бъдат еталон за добросъседство. Борисов изрази оптимизъм, че и колегите му в ЕС постепенно ще нормализират отношенията, като посочи значението на икономиката и огромния стокооборот между Турция и ЕС.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.

Борисов напомни също за огромния натиск на бежанския поток по границата. Той подчерта, че ниският натиск в момента се дължи на споразумението между Турция и ЕС и на усилията на Турция да задържа бежанците.

Премиерът Йълдъръм напомни за опита за преврат през юни миналата година. "Европа реагира, бих казал, с мълчание, но Вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа", изтъкна той.

Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход. "Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия", предават от Министерския съвет думите на турския премиер.

Турският министър-председател също акцентира върху предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., което по думите му е важно за европейската перспектива на Турция. "България до момента има принос към укрепване на регионалната стабилност и подкрепа за нас, надяваме се това да продължи и в бъдеще", заяви Йълдъръм.