Турският премиер Бинали Йълдъръм посрещна българския министър-председател Бойко Борисов на син килим в двореца Чанкая. Това стана видно от видео, публикувано в социалната мрежа на страницата на премира Борисов.

Както и при предишното си посещение в Анкара през 2012 година българският премиер поздрави представителната турска рота с думите: "Мархаба аскер", което означава "Здравейте войници!".

Визитата беше договорена в телефонен разговор между Борисов и Йълдъръм в края на месец май. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа, припомнят от Министерския съвет.

В двореца "Бештепе" в Анкара премиерът Борисов ще бъде приет от президента Реджеп Тайип Ердоган. След това министър-председателят ще проведе разговори с премиера Йълдъръм, гласи предварителната програма.

На срещите ще бъдат обсъдени теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа. В тях ще участва и председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. В Анкара тя ще проведе среща с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, поясниха от МС.

Меркел обеща на Борисов подкрепа за председателството

Меркел обеща на Борисов подкрепа за председателството

Меркел насърчава всички немски фирми да се ангажират с България

Припомняме, на 7 юни премиерът Бойко Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. На срещата той изрази готовност да работи за подобряването на отношенията между Брюксел и Анкара.

По информация на "Родопи 24" следобед е предвидена среща на четири очи между Борисов и Ердоган в двореца "Бештепе". На нея ще присъства само Вежди Рашидов, който ще превежда.

По предварителната програма срещата трябва да продължи повече от час. Вечерта турският премиер дава официална вечеря ифтар на брега на Босфора в Истанбул. Тя ще започне след залез слънце, тъй като в момента мюсюлманите почитат свещения месец Рамазан и през деня не ядат нищо.

Припомняме, Борисов беше първият премиер на страна от ЕС, който посети Турция след миналогодишния опит за преврат.