Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премира на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заради нападението в две джамии в град Крайстчърч, при които загинаха близо 50 души.

"От името на българското правителство и лично от свое име отправям най-искрени съболезнования до Вас и до новозеландския народ. Съпричастни сме към мъката на семействата и близките на загиналите, както и на другите пострадали", пише българският премиер до колегата си в азиатската страна, цитирано от правителството прессъобщение.

Борисов посочва още, че страната ни решително осъжда този ужасяващ акт срещу невинни хора.

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа
Обновена

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа

Позовава се на обсадата на Акра-1189 г., Виена-1863 г., Шипка-1877 г., Карл Мартел-732 г.

Държавният глава Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева също изпратиха съболезнователни телеграми до колегите си в Нова Зеландия.

Радев изрази съболезнования на генерал-губернаторa на Нова Зеландия Патси Реди. Той написа:

"Приемете съболезнования от името на българския народ и лично от мое име за жертвите и пострадалите при престрелки в джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, при която загинаха десетки души, а други бяха ранени. Омразата на расова основа и мотивирани от ксенофобия убийства на невинни граждани са отвратителни престъпления срещу човешкия живот и демократичното общество."

В съболезнованието си президентът изразява надежда за скорошно и пълно възстановяване на пострадалите.

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Записани са и други исторически събития и личности от Европа

Захариева пък писа до вицепремиера и министър на външните работи на азиатската страна Уинстън Питърс.

"Потресена съм от новината за ужасяващите събития в Крайстчърч", се посочва в телеграмата. "Позволете ми да поднеса най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите. Решително осъждаме терористичните атаки. В този тежък момент нашите мисли са с народа на Нова Зеландия", пише Захариева.

По данни на посолството ни в Австралия към 11:30 часа българско време няма постъпила информация за загинали или пострадали български граждани при нападенията срещу двете джамии в Крайстчърч, информира от Външно.

Какво е известно до момента за терора в Нова Зеландия?

Какво е известно до момента за терора в Нова Зеландия?

49 души са убити, а 48 са ранени