Привърженици на експремиера на Украйна Юлия Тимошенко за пореден път се опитаха да щурмуват Апелативния съд в Киев. Въпреки полицейската охрана, те успяха да отворят една от вратите. Тези действия бяха последвани сблъсъци между тях и правоохранителните органи, съобщава РИА Новости.

Полицаите успяха да отблъснат протестиращите и отново да затворят вратата. Локалните сблъсъци между демонстранти и полицаи продължиха и след това.

Няколко депутати от опозиционните партии успяха да влязат двора на съда, който разглежда обжалването на присъдата срещу бившия премиер, но пътят им бе преграден от служителите на реда, стигна се и до сбиване. В крайна сметка парламентаристите така и не успяха да преодолеят полицейските заграждения и да влязат в сградата на съда.

Тимошенко беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.

На 11 октомври Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година.

Първоначално срещу Юлия Тимошенко баха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."