Бойци от екстремистката групировка "Ислямска съпротива в Ирак" са атакували военновъздушната база "Ал-Харир", съобщи Der Standard. В базата, която се намира в северната част на страната, са разположени американски войници.

Съобщението за атаката идва в събота сутринта, часове след като САЩ предприе ответни атаки срещу цели в Сирия и Ирак, свързани с Иранската революционна гвардия. Централното командване на САЩ съобщи, че пилотирани и безпилотни самолети са ударили повече от 85 цели.

Ударите идват след смъртоносната атака в Йордания, която уби трима американски войници и рани около 40 други. Иран отрече да стои зад удара в Йордания.

Това е само началото на отговора на администрацията на президента Джо Байдън на атаките през уикенда, но вероятно ще засили безпокойството за повишаване на напрежението в Близкия изток.

Байдън и други висши лидери на САЩ предупреждават от дни, че САЩ ще отвърнат на удара на милициите и ясно дадоха да се разбере, че това няма да бъде само един удар, а ще бъде етапен отговор във времето.

От средата на октомври досега са извършени повече от 165 нападения срещу бази в Ирак, Сирия и Йордания, в които са разположени войници на американската армия и нейните съюзници.

В момента в Сирия са разположени около 900 американски войници, изпратени да се противопоставят на джихадистката милиция "Ислямска държава" (ИД). В Ирак, където САЩ нахлуха през 2003 г. като част от "войната срещу тероризма", в момента все още има около 2500 войници.

Вашингтон и Багдад започват разговори за края на американската коалиция в Ирак

Вашингтон и Багдад започват разговори за края на американската коалиция в Ирак

Напрежение в ключов регион

Не е ясно какви ще бъдат следващите стъпки или дали предупрежденията от страна на САЩ са накарали членовете на милицията да се разпръснат и да се скрият, което е затруднило САЩ да ги открият и ударят. Но беше очевидно, че неотдавнашното изявление, публикувано от "Катаеб Хизбула", една от основните подкрепяни от Иран милиции, в което се казва, че преустановява атаките срещу американските войски, не е оказало влияние върху плановете на администрацията да отвърне на удара.