Съединените щати в петък започнаха да нанасят ответни удари в Ирак и Сирия срещу цели, свързани с Иранската революционна гвардия, съобщава "Ройтерс". 

Централното командване на САЩ каза, че пилотирани и безпилотни самолети са ударили повече от 85 цели.

Ударите идват след смъртоносната атака в Йордания, която уби трима американски войници и рани около 40 други.

Това е само началото на отговора на администрацията на президента Джо Байдън на атаките през уикенда, които според САЩ са извършени от подкрепяни от Иран бойци.

САЩ дават зелена светлина за удари срещу ирански цели в Ирак и Сирия

САЩ дават зелена светлина за удари срещу ирански цели в Ирак и Сирия

Вашингтон ще мъсти за убитите си войници в Йордания

Те вероятно ще засилят безпокойството относно напрежението в Близкия изток, което се развива от повече от три месеца военна офанзива на Израел срещу палестинските бойци на Хамас в Газа.

Байдън и други висши лидери на САЩ предупреждават от дни, че САЩ ще отвърнат на удара на милициите и те ясно дадоха да се разбере, че това няма да бъде само един удар, а ще бъде етапен отговор във времето.

Не е ясно какви ще бъдат следващите стъпки или дали дните на предупреждения от страна на САЩ са накарали членовете на милицията да се разпръснат и да се скрият, което е затруднило САЩ да ги открият и ударят. Но беше очевидно, че неотдавнашното изявление, публикувано от "Катаеб Хизбула", една от основните подкрепяни от Иран милиции, в което се казва, че преустановява атаките срещу американските войски, не е оказало влияние върху плановете на администрацията да отвърне на удара.

Ударите на САЩ също изглежда не са насочени директно към Иран или неговите сили на Революционната гвардия Кудс. Иран отрече да стои зад удара в Йордания.

Сирийските държавни медии заявиха в петък, че в резултат на нападението има загинали и ранени.

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

САЩ смятат, че дронът, ударил американска база в Йордания, е ирански

При атаката загинаха трима американски войници

Първоначалните удари дойдоха само часове след като останките на тримата войници бяха върнати в САЩ по време на мрачна церемония във военновъздушната база Доувър в щата Делауеър.

Преди това САЩ обявиха санкции срещу Иран.