Опозиционният политик Шехбаз Шариф внесе номинацията си за следващ министър-председател на Пакистан в парламента в неделя, съобщи неговата партия, след като действащият премиер Имран Хан загуби вот на недоверие в парламента след близо четири години на власт, предава Ройтерс.

По-малкият брат на трикратния министър-председател Наваз Шариф, 70-годишният Шехбаз, оглави искането на опозицията в парламента да свали бившата крикет звезда Хан и се очаква той да го замени след гласуване в понеделник.

Хан, първият пакистански министър-председател, свален с вот на недоверие, опита да остане на власт, като разпусна парламента. С този си ход той забави гласуването, което според него е част от подкрепян от чужбина заговор срещу него, но Върховният съд разпореди парламентът да се свика и да гласува.

Правителството на Хан падна в ранните часове на неделя след 13-часова сесия, която включваше многократни забавяния и дълги речи на депутати от неговата партия Техрик-е-Инсаф.

До гласуването обаче се стигна след като могъщият генерал Камар Джавед Баджуа се срещна с Хан. Трябва да се има предвид, че армията е управлявала страната с население от 220 милиона души през половината от нейната почти 75-годишна история.

Опозиционните партии успяха да съберат 174 гласа в 342-местният парламент, формирайки необходимото мнозинство, за да могат в понеделник да изберат нов премиер.

Хан не е коментирал публично свалянето си от власт, но дори преди гласуването той призова за протести. "Ще се боря", каза той в обръщение към нацията в петък.

"Казвам на всички мои поддръжници в Пакистан, че в неделя, след иша (вечерната молитва), всички Вие трябва да излезете от домовете си и да протестирате мирно срещу това внесено отвън правителство, което се опитва да дойде на власт.

Шехбаз Шариф каза, че напускането на Хан е шанс за ново начало за мюсюлманската страна.

"Дойде нова зора... Този алианс ще възстанови Пакистан", каза той пред парламента в неделя.

Шариф беше години наред главен министър на провинция Пенджаб и има репутация на ефективен администратор. Първите му задачи ще бъдат да поправи отношенията с военните, както и със съюзниците на Съединените щати, и ще трябва да се заеме с икономиката.

Военните гледаха благосклонно на Хан и неговия консервативен дневен ред, когато той спечели изборите през 2018 г., но тази подкрепа отслабна след разногласия около назначаването на влиятелния шеф на военното разузнаване и икономически проблеми, които доведоха до най-голямото покачване на лихвите от десетилетия тази седмица.

Хан се противопоставяше на Съединените щати през целия си мандат, приветствайки талибаните за превземането на Афганистан миналата година и наскоро обвинявайки Съединените щати, че стоят зад опита да го свалят. Вашингтон отхвърли обвинението.

Хан също така е от малкото световни лидери, посетили Москва след началото на руската инвазия в Украйна, където той потвърди добрите отношения с Русия.