Бразилия се готви да посрещне рекорден брой международни наблюдатели за изборите си през октомври, съобщава "Ройтерс".

Решението идва на фона на поляризирана президентска надпревара, в която президентът Жаир Болсонару постави под въпрос надеждността на машините за гласуване.

Правителството на Болсонару възрази срещу поканата, отправена миналия месец от бразилските избирателни органи към Европейския съюз да изпрати наблюдатели в страната за първи път.

Парламентът на южноамериканския търговски блок Меркосур, известен като Парласур, обаче ще изпрати официална мисия наблюдатели за първи път, както и базираният в САЩ център "Картър" и Международната фондация за избирателни системи (IFES).

Бразилия кани за първи път ЕС да наблюдава изборите

Бразилия кани за първи път ЕС да наблюдава изборите

Вотът е насрочен за октомври

34-членната Организация на американските държави също ще изпрати повече наблюдатели, отколкото през 2018 г., когато Болсонару беше избран за държавен глава.

Крайно десният популист Болсонару публично подкрепи неоснователните твърдения на бившия американски президент Доналд Тръмп за измама на изборите в САЩ през 2020 г. Той повдигна подобни съмнения относно електронната система за гласуване на Бразилия, като я нарече подложена на измама, без обаче да предостави доказателства.

Тези твърдения, заедно с критиката на Болсонару към избирателните власти, които защитават избирателните системи на Бразилия, пораждат опасения, че той може да не приеме евентуално поражение от левия си конкурент Луис Инасио Лула да Силва, който към момента излича начело в резултатите според социологическите проучвания.

По тази причина отправяме безпрецедентна покана към всички международни организации и специализирани центрове да действат като наблюдатели на нашите избори, заяви миналата седмица Едсън Фачин, ръководител на Върховния избирателен съд на Бразилия. Той обясни, че целта е на вота в страната да присъстват над 100 международни наблюдатели.

Бразилия отмени поканата си до ЕС да наблюдава изборите

Бразилия отмени поканата си до ЕС да наблюдава изборите

След възражение на правителството на Болсонару