Бразилия влезе в топ 10 на международния новинарски обмен, след като президентът Дилма Русеф обяви, че е готова да отмени планираната си за 23 октомври визита във Вашингтон. Мотивът - шпионската дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, която според разкритията на Едуард Сноудън е засегнала и кореспонденцията на бразилския държавен глава. Русеф е готова да преразгледа решението си едва когато администрацията на Белия дом се извини публично за електронното следене.

Реакцията на Бразилия няма да се ограничи само с политическа декларация, но е възможно да получи и финансово измерение. Както съобщава кореспондентът на ИТАР-ТАСС Алан Бадов, латиноамериканската държава може да се откаже от закупуването от Boeing на самолети F 16 Super Hornet за $4 милиарда. Ударът идва в най-подходящия момент - щатският бюджет се намира в криза и сериозно се нуждае от подобни сделки.

Според информация на бразилската Globo TV американската спецслужба е контролирала телефонните разговори и електронната поща както на Дилма Русеф, така и на мексиканския й колега Енрике Пеня Нието. За следенето станало ясно след разкритията на „къртицата" Сноудън. Британската ВВС уточнява, че Русеф научила за шпионирането от изявленията на журналиста Глен Гринвалд, получил информацията от бившият агент на АНС, за това, че кореспонденцията на бразилския президент и най-близките й съветници е била контролирана.

Euronews - позовавайки се на шефа на МВнР Луис Алберто Фигейредо - предава, че Бразилия възнамерява да повдигне въпроса за електронното следене и подслушването както в ООН, така и пред партньорите в БРИКС. „Както заявих и по-раноq започнахме преговори с различни страни - и развитите, и развиващите се, в това число държавите от БРИКС. Необходимо е заедно да обсъдим въпроса, защото той засяга интересите на всички", заявява министърът и допълва, че е необходим общ план за действия.

Министърът на правосъдието на Бразилия Едуарду Кардозу е категоричен, че ако фактите за следенето бъдат потвърдени, това ще бъде „сериозно нарушение на суверенитета на страната", информира кореспондентът на РИА „Новости" Олег Вязмитинов, позовавайки се на Telesur. Кардозу смята, че правителството на САЩ трябва „да представи ясно обяснение".

МВнР вече е викало за обяснения посланика на Съединените щати в страната Томас Шенън. След срещата министър Фигейредо съобщи, че амбасадорът ще предаде бразилските претенции в Белия дом и изрази надежда, че американските власти ще отговорят в писмен вид, при това без посредници. „Искаме обясненията да бъдат предоставенr от самото правителство, а не през посланика."

Като „неприемливо нарушение на националния суверенитет" определя програмата на САЩ за електронно следене на САЩ правителството на Бразилия и призовава за разработването на международни норми, които да предпазват гражданите и правителствата от кибершпионажа, предава руската служба на Voice of Americа. Същата медия подчертава, че ако се съди по публикация във Folha de S. Paulo негативната реакция на Бразилия се засилва.

Що се отнася до дадените по рано обяснения на САЩ за информациите, свидетелстващи за шпионаж на Вашингтон над Бразилия, в това число и над държавния й глава, те не могат да удовлетворят латиноамериканската държава. Това става ясно от думите на министъра на комуникациите Пауло Бернардо, предадени от Agencia Brasil.

„Всички обяснения се оказаха неубедителни - и тези, които получихме от американското посолство, и тези, които нашите представители получиха по време на визитата им в Съединените щати. Случилото се е доста по-сериозно, отколкото изглеждаше на пръв поглед."

В същото време по време на срещата на върха на Г20 в Санкт Петербург Дилма Русеф все пак е провела двустранна сеща с американския си колега Обама, на която е коментирана и шпионската тема, съобщават световните медии.

Те припомнят, че по време на първоначалната сесия на срещата на Г-20, Обама и Русеф са били и съседи по места.

„Ние разбираме колко важно е това за бразилците. Ние разбираме тяхното усещане по въпроса", заявява висш американски дипломат по въпроса пред Ройтерс. „Нашата цел е да гарантираме, че бразилците разбират точно каква е същността на нашите разузнавателни акции", допълни още той.