Бразилската полиция съобщи в четвъртък, че е повдигнала обвинения срещу най-малкия син на бившия президент Жаир Болсонару в предполагаема измама, съобщава АП. 

Това засилва правния натиск върху семейството на крайнодесния лидер, като срещу самият него има няколко разследвания.

Полицията в района на Федералния окръг на Бразилия, който включва столицата Бразилия, заяви в изявление, че Жаир Ренан Болсонаро и негов приятел са заподозрени в използване на фалшиви документи и пране на пари във връзка с искане за банков заем.

Полицията отказа да даде повече подробности, тъй като тече разследване, докато местните прокурори решат дали ще продължат, или не.

Жаир Ренан отрече да е извършил каквото и да било нарушение, откакто полицията иззе някои от документите и електронните му устройства през август 2023 г.

Бразилската полиция по-рано този месец претърси домовете и офисите на висшите сътрудници на бившия президент и конфискува паспорта му като част от разследване, в което се твърди, че са планирали преврат за отстраняване на неговия наследник Луис Инасио Лула да Силва една седмица след встъпването му в длъжност на януари. 8, 2023 г.

Бразилия арестува полковник, близък до Болсонару

Бразилия арестува полковник, близък до Болсонару

Като част от разследването за опит за преврат

Съдебните документи показват, че предполагаемият заговор предполага, че Болсонару ще подпише указ в случай, че загуби изборите през 2022 г. Това е с цел да обяви, че вотът е бил измамен, да оправдае възможна военна намеса и да свика нови избори. Болсонару никога не е издал указ за определяне на последния етап от предполагаемия план.

Градският съветник на Рио де Жанейро Карлош Болсонару, конгресменът Едуарду Болсонару и сенатор Флавио Болсонару - всички синове на бившия президент - също са разследвани по различни случаи.

Бившият президент, на когото е забранено да се кандидатира отново за поста до 2030 г. след решение на изборния съд срещу него, призова поддръжниците си да демонстрират в негова полза на 25 февруари в една от ключовите артерии на Сао Пауло.

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Продължава делото за щурма от 8 януари