Бразилският президент Лула да Силва заяви във вторник, че е готов да се кандидатира на следващите избори на възраст над 80 години, ако е необходимо да блокира "фашист" от поста, съобщава АФП.

В интервю за телевизионния оператор CBN Лула намекна за правителството на своя крайнодесен предшественик Жаир Болсонару, като каза, че "няма да позволи тази страна отново да бъде управлявана от фашист".

Припомняме, че 78-годишният Лула встъпи в длъжност за третия си мандат през януари 2023 г. след оспорвани избори с Болсонару, който беше подложен на критики заради своя поляризиращ стил и атаки срещу демократичните институции.

Болсонару призова за масов митинг в Рио през април

Болсонару призова за масов митинг в Рио през април

На фона на правните му проблеми

По време на следващите избори през октомври 2026 г., Лула ще бъде на 81 години, но в той се чувства "разцвета на живота си", както той каза на интервюиращия. Но призна също, че има и други подходящи кандидати за поста. 

Лула управлява латиноамериканския гигант в два последователни мандата между 2003 и 2010 г.

Болсонаро получи забрана да заема публична длъжност до 2030 г. заради неоснователно поставяне под съмнение на бразилската система за гласуване.

Въпреки това той остава много активен в политиката начело на Либералната партия и води кампания в подкрепа на кандидати преди общинските избори през октомври.

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

След решението на Федералния избирателен съд

Той често сравнява своята дисквалификация с тази на опозицията във Венецуела или Никарагуа.

Бразилските власти разследват дали Болсонару е предизвикал опит за преврат, за да попречи на Лула да заеме поста.

В отделно разследване полицията препоръча Болсонару да бъде обвинен за фалшифициране на документите си за ваксинация срещу Covid-19.