Бразилският сенат създаде специална комисия, която ще разгледа въпроса за импийчмънта на президента Дилма Русеф, предаде агенция „Новости”. 

Комисията включва 21 души, повечето от които са представители на опозицията.  Първото й заседание е насрочено за днес. Посочва се, че докладът трябва да бъде разгледан в рамките на 10 дни. 

След гласуването на сенаторите, които ще се проведе на 10-11 май, ще стане ясна съдбата на инициативата по импийчмънта. Ако тя бъде подкрепена от най-малко 41 от членовете на 81-местния сенат, Русеф ще бъде отстранена от поста си за 180 дни, а функциите й ще бъдат опети от вицепрезидента Мишел Тара. 

След изтичането на 180-те дни сенатът ще отново ще се произнесе на специално заседание, под председателството на главата на върховния съд и съдбата на Русеф ще бъде решена окончателно. Асо две трети от депутатите (54 души) подкрепят импийчмънта, тя ще трябва за напусне поста си.   

Според проучване, публикувано от в. „Folha de Sao Paolo”, повечето от сенаторите ще подкрепят импийчмънта  Данните показват, че 48 от членовете на горната камара ще гласуват „за”.