Бразилското министерство на здравеопазването е готово да предостави на щатските органи помощ при провеждането на местни проучвания за ефикасността на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", както се изисква от регулатора. Това съобщи в сряда здравният министър Марселу Кейрога, цитиран от ТАСС.

"Ако губернаторите са заинтересовани да получат малки количества от ваксината, Министерството на здравеопазването ще им предостави техническа помощ за проучвания на ефективността", каза той по време на заседание на парламентарната комисия. Той вече е разпоредил служителите на отдела, отговорен за това, да осигурят подкрепа за регионите.

Припомняме, че началото на юни беше съобщено, че Бразилия планира да произвежда около 8 милиона дози от руската ваксина, които могат да бъдат изнесени в Латинска Америка. Това съобщи в събота посланикът на Бразилия в Руската федерация Товар да Силва Нунес. 

Русия беше първата страна в света, която регистрира ваксината срещу коронавирус на 11 август 2020 г. Бразилия стана 67-та държава, която одобри използването ѝ, като това стана през май. Ефективността от 91,6% се потвърждава от публикуването на данни във водещото медицинско списание The Lancet.

Бразилия се стреми към производство на собствена ваксина.

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Бразилия на 18 януари. В момента страната използва ваксините на AstraZeneca, Sinovac Biotech, Pfizer и Janssen. Повече от 31,4 милиона бразилци са напълно ваксинирани срещу коронавирус, други 85,5 милиона души са получили първата доза от лекарството.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари миналата година. Страната се нарежда на трето място в света след САЩ и Индия по брой заразени (над 19,1 милиона души). По брой смъртни случаи (над 535 хиляди), тя е на второ място след САЩ.