Френските власти отвърнаха на твърденията на пристанище Дувър, че френските служители за граничен контрол са виновни за втория ден на многочасови закъснения, като заявиха: "Франция не носи отговорност за Брекзит."

Това се случи, след като пристанището обвини за забавянията недостатъчния брой френски гранични служители, коментира в. "Гардиън".

В събота следобед френският министър на транспорта - и бивш министър на Европа - Клеман Боне написа в Туитър, че френските власти са "мобилизирани, за да контролират нашите граници и да улеснят трафика, доколкото е възможно".

Льо Мер за оставката на Джонсън: Брекзит и популизмът са лоша комбинация

Льо Мер за оставката на Джонсън: Брекзит и популизмът са лоша комбинация

Френският финансов министър няма да тъгува за британския премиер

Боне, близък съюзник на френския президент Еманюел Макрон, заяви, че е имал "конструктивен" обмен на мнения с британския си колега Грант Шапс по този въпрос.

Регионалният префект Жорж-Франсоа Леклерк заяви по обяд, че от 9000-10 000 превозни средства, които е трябвало да пътуват от Дувър за Франция в събота, 60% са преминали без проблем, а следобедното чакане е било сведено до около 45 минути.

Леклерк заяви, че не е правилно да се предполага, че служителите на френските гранични сили са виновни за забавянето. "Днес ситуацията се нормализира", каза той. "Пристанището в Дувър, което е частно пристанище, намери за по-лесно да обвини френската полиция."

Все повече ирландци харесват протокола след Брекзит и не искат отмяната му

Все повече ирландци харесват протокола след Брекзит и не искат отмяната му

Едва 4% вярват на британското правителство

Междувременно Лиз Тръс, министър на външните работи и кандидат за лидер на торите, заяви, че проблемите се дължат на недостатъчните ресурси по границите, а не на допълнителните проверки след Брекзит. Тя заяви, че е била "много ясна" с френските власти, че това е "ситуация, която е причинена от липсата на ресурси на границата".

Смущенията настъпиха в момент, когато повечето училища в Англия и Уелс са в лятна ваканция, с което започна един от най-натоварените периоди за пътуване в чужбина.

Очаква се в събота през пристанището да преминат около 10 000 автомобила - с 1500 повече, отколкото в петък. Съобщава се, че около 3 000 камиона също чакат да преминат Ламанша.

Пристанището в Дувър съобщи, че през него са преминали 17 215 пътници, и заяви, че туристическите потоци са "нормални". Но то посъветва всички пътници да проверят уебсайта на своя фериботен оператор за актуализации, преди да тръгнат.

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Чувстват се предадени и недоверчиви към страната, която вече наричат свой ​​дом

Френският политик Пиер-Анри Дюмон, републикански депутат от Кале, обвини излизането на Обединеното кралство от ЕС за хаоса, като заяви пред BBC News, че това е "последица от Брекзит", като са необходими повече проверки.

Дюмон също така обвини Лондон, че е "отхвърлил преди няколко месеца предложение за удвояване на броя на паспортните кабини" за френската полиция в Дувър.

Според правилата за пътуване след Brexit британските граждани могат да останат в Шенгенската зона за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период. Докато не започне да функционира напълно автоматизирана гранична система, на повечето входни и изходни пунктове сега се изискват печати в паспортите, което значително увеличава времето за обработка.

Британското министерство на външните работи съветва пътуващите до континентална Европа да подпечатват паспортите си, като отбелязва, че ако "съответните печати за влизане или излизане не са поставени в паспорта ви, граничният служител може да предположи, че сте пресрочили безвизовия си срок".

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

САЩ визират Протокола за Северна Ирландия

Съобщава се, че през декември 2020 г. Службата на кабинета на Обединеното кралство е отхвърлила предложение за удвояване на капацитета за паспортни проверки на френското правителство в Дувър на стойност 33 млн. паунда, след като пристанището е поискало финансиране, което да му помогне да плати допълнителните гранични разходи, свързани с Брекзит.

Финансирането щеше да бъде използвано за удвояване на броя на кабините за паспорти на френската гранична полиция в очакване на по-строги изисквания - включително печати в паспортите от 1 януари 2021 г. - припомня Financial Times.