Резултатите от британския референдум за излизане от Европейския съюз съвсем не означават край на Европейския съюз. Това е мнението на италианския премиер Матео Ренци след срещата на лидерите на Италия, германия и Франция, която се състоя днес на остров Вентотен в Тиренско море.

Сега е необходимо да отворим нова страница в историята на съюза, заяви още Ренци, която обясни, че се уважава избора на британците.

Матео Ренци обясни важната тема на днешната среща – по-голяма интеграция в областта на отбраната и сигурността в рамките на Европа. Основна тема на срещата на европейските лидери е кризата с мигрантите.

Обсъдено и е и предприемането на по-силни мерки за икономически ръст и качествени инвестиции.

Тримата лидери дадоха пресконференция на самолетоносача "Гарибалди", който координира операцията на ЕС за спасяване на мигранти в Средиземно море.

Германският канцлер Ангела Меркел също посочи проблема със сигурността пред лицето на ислямския тероризъм и гражданската война в Сирия.

Тя също се обяви за укрепване на сътрудничеството в отбраната и за разширяване на обмена на разузнавателна информация. Европейските страни трябва да засилят сътрудничеството в битката срещу трафикантите на мигранти през Средиземно море и в защитата на външните граници на съюза. Това минавало през засилване на мерките за вътрешната и външната сигурност.

Президентът на Франция Франсоа Оланд припомни серията кървави атаки във Франция и други европейски страни и настоя за нуждата от обща европейска отбрана след.

Според него европейските лидери трябва да се борят срещу националистическите тенденции и да покажат обединен фронт.

Укрепването на сигурността чрез обмен на разузнавателна информация и контролиране на миграцията, стимулиране на държавното и частното инвестиране и решаване на въпроса с младежката безработица. Това са трите приоритета за Франсоа Оланд.

Преди това лидерите на Италия, Франция и Германия положиха венец на гроба на италианския интелектуалец Алтиеро Спинели на остров Вентотене в Тиренско море. Спинели е бил заточен на острова по време на режима на Мусолини.

Тримата лидери пристигнаха в Неапол и оттам отлетяха с хеликоптер за острова, където се поклониха на гроба на бащата-основател на обединена Европа Алтиеро Спинели. Срещата там е по предложение на италианската страна с цел създаването на конструктивни предпоставки за развитието на Европа след британския брекзит.