Външното министерство на Китай обяви, че петте страни членки от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) ще засилят сътрудничеството си пред лицето на заплахите и рисковете, произтичащи от редица западни страни, включително продължаващите напрежения в търговията със САЩ.

От китайското външно ведомство допълват, че страните от БРИКС са решени да поддържат международните търговски правила, създадени от Световната търговска организация (СТО), като същевременно насърчават сътрудничеството в областта на дигиталната икономика и инфраструктурните проекти.

58% от руснаците поддържат идеята за независим интернет в рамките на БРИКС

58% от руснаците поддържат идеята за независим интернет в рамките на БРИКС

В БРИКС участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР

"Страните ще засилят макрополитическата координация, за да отговорят на предизвикателствата, като едностранни действия и протекционизъм, както и рискове, свързани с промените в политиката в някои развити западни страни", допълниха от китайското външно министерство.

Коментарите на Китай идват преди срещата на върха на БРИКС, насрочена за 25-27 юли в Йоханесбург. Първата официална среща на върха на БРИКС се проведе през 2009 г. в Русия, където страните се споразумяха да подобрят световното икономическо положение и да реформират финансовите институции.

САЩ: БРИКС да приемат повече бежанци

САЩ: БРИКС да приемат повече бежанци

Кувейт и ОАЕ