Обединеното кралство заяви в четвъртък, че Китай, Русия и Иран се стремят да използват слабостите от пандемията с коронавирус, съобщава "Ройтерс".

"Коронавирусът и предизвикателствата, които той създаде, създават възможности за различни държавни и недържавни участници чрез кибер и чрез други средства", коментира външният министър Доминик Рааб пред Sky News.

"Мисля, че го видяхме по отношение на Хонконг, мисля, че някои хора спорят - трудно е да се разбере дали е вярно или не - че това е нещо, законодателството за националната сигурност, което се въвежда, се прави в момент, когато вниманието на света е насочено към коронавируса", добави той.

Законът за националната сигурност в Хонконг няма да се прилага със задна дата

Законът за националната сигурност в Хонконг няма да се прилага със задна дата

Пекин трябва да има юрисдикция върху повечето сериозни случаи

Правителствата в целия свят бяха сериозно пренапрегнати от избухването на коронавируса, разглеждан като най-голямата криза в общественото здраве след грипната епидемия от 1918 година. Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно обвинява Китай за коронавируса.

Китай и Русия многократно отричат, че се опитват да експлоатират така Запада и казват, че много от обвиненията показват антикитайска или антируска истерия.

"Ние със сигурност знаем, че Русия се занимава систематично с дезинформация и пропаганда, чрез кибер и други начини. Други също участват, Китай и Иран, но не мисля, че това е имало резултат в изборния процес във Великобритания", каза Рааб.

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегическият документ е първият, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп