Новият закон за националната сигурност в Хонконг няма да наказва хора със задна дата, обяви висш китайски представител, след като ключовият въпрос беше повдигнат от местни жители, дипломати и чужди инвеститори, информира "Ройтерс".

Заместник-директорът на Отдела по въпросите на Хонконг и Макао също заяви, че докато Пекин трябва да има юрисдикция върху повечето сериозни случаи, свързани с националната сигурност, финансовият център трябва да бъде отговорен за работата по прилагането на закона.

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

ЕП предлага Китай да бъде изправен пред Международния съд за Хонконг

Евродепутатите ще обсъдят казуса следващия вторник

Миналия месец китайският парламент пристъпи към директно налагане на законодателство на Хонконг за борба с подривната дейност и чуждата намеса в града.

На семинар в южния китайски град Шънджън представителят каза още, че законът ще се придържа към съдебната система на Хонконг.

"Въпреки че има различия в правосъдните системи на Хонконг и на континенталната част, следваните от Хонконг принципи и наказателните закони в континенталната част не са толкова различни. И двете законодателства включват принципи като презумпция за невинност, право на обвиняемите да получат правна защита и законите не се прилагат със задна дата. Всички тези принципи могат да бъдат заложени в това законодателство", обяви заместник-директорът.

53 задържани на протести в Хонконг

53 задържани на протести в Хонконг

Протестите бяха организирани по повод една година от продемократичните демонстрации

Някои хора на територията се опасяват, че законодателството може да бъде прилагано със задна дата и да бъдат атакувани хора за действия в миналото и могат да получат тежки присъди според новото законодателство.