Парламентът на Китай одобри спорния закон за сигурността в Хонконг, който криминализира подкопаването на властта на Пекин. Законът сериозно увеличава властта на азиатската държава над полуавтономния град, съобщават световни агенции.

Новият закон разширява правомощията на китайските власти за потушаване на размириците в Хонконг. Законът се очаква да влезе в сила през септември.

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

Часове преди парламентът на Китай да проведе ключово гласуване

Националният народен конгрес на Китай одобри решение за налагане на спорния закон за националната сигурност в Хонконг - безпрецедентен ход, който има за цел да постави полуавтономната територия под още по-голям китайски контрол. 

Гласуването днес следобед се проведе преди края на ежегодната сесия на конгреса, започнала миналия петък. Резолюцията, известна като проекторешение за защита на националната сигурност в Хонконг, е одобрена от 2878 депутати, един законодател гласува против и шестима се въздържаха.

Конгресът прокара проекторешение, което открива пътя за приемане на закони срещу противодържавната дейност, които директно засягат Хонконг, заобикаляйки парламента на полуавтономната територия. Законодателният съвет на Хонконг не успя да прокара подобно законодателство заради широката обществена опозиция.

Според китайски медии сега ще бъде подготвен подробен закон, който може да бъде приет до седмици.

Гласуването означава, че Постоянният комитет на Националния народен конгрес е упълномощен да предложи закон, който забранява сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм или конспирация с чуждо влияние в Хонконг. Според закона правителството на Хонконг ще трябва да създаде нови институции за защита на суверенитета, докато в същото време позволи на агенции от континентален Китай да действат в града, ако се наложи.

Неочаквано резолюцията беше изменена във вторник с цел разширяване обхвата на забранените дейности, които "сериозно заплашват националната сигурност".

Постоянният комитет, който за последно проведе среща през април, се събира на всеки два месеца и се очаква следващата среща да е най-рано през юни. Това е най-ранната дата за прокарване на законодателството.

В сряда хонконгските власти арестуваха най-малко 360 души по време на демонстрации. Протестите бяха организирани срещу законопроект за криминализиране неуважението на китайския национален химн и законите за националната сигурност.

Проектозаконът за химна предвижда глоба до 6449 щатски долара или три години затвор за всеки, който обиди химна "Маршът на доброволците". Законопроектът се очаква да бъде гласуван на 4 юни.

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

САЩ подкрепяли народа на Хонконг

Днес дебатът за законопроекта за националния химн беше спрян, след като депутат, който е против проектозакона, хвърли миризливо растение в пленарна зала.

Двама продемократични депутати са изведени от хонконгския парламент.

Снимка 481145

Източник: ЕПА

След протестите САЩ обявиха, че правителството отменя специалния търговски статут на Хонконг.

Според експерти и правозащитници законите за националната сигурност ще заплашат свободите и правата на Хонконг, обещани според принципа "Една държава, две системи".

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Не уточнява какви, защото "е рано да се отговори на този въпрос"