САЩ искат да попречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса и ще търсят съюзници да им помогнат. Това се казва в новата "Стратегия за космическа отбрана" на Пентагона, предаде АФП.

Стратегическият документ е първият, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви създаването на нов вид родови войски през декември - Космически сили.

"Китай и Русия представляват най-голямата стратегическа заплаха заради развитието, тестването и разполагането на възможности за противопоставяне в космоса", се казва в документа. Пояснява се, че "Китай и Русия превръщат космоса в оръжие като средство за намаляване на военната ефективност на САЩ и съюзниците им и заплашват нашата свобода на операции в космоса".

Стратегията подчертава, че САЩ се стремят към поддържане на превъзходство в космоса, конкретно при защитата на GPS сателитите, от които армията, услугите за спешна помощ, транспортът и дори финансовите услуги зависят.

Според Пентагона Китай и Русия разработват инструменти за заглушаване и кибератаки, които директно заплашват американските сателити, такива като електромагнитни оръжия и антисателитни ракети.

Китай инвестира милиарди долари в космоса и изпрати много сателити в орбита. През 2007 г. Пекин също успешно тества ракета земя-въздух за поразяване на сателити.

През 2017 г. Русия пък изстреля в орбита сателит за инспекция, който е с възможности за установяване на проблеми на руски сателит. Сателитът е на обезпокоително близко разстояние от американски сателит.

В стратегическия документ на Пентагона пише още, че Китай и Русия гледат на достъпа до открития космос като важна част от националната и военна стратегия. Двете държави разглеждат космоса като важна бойно поле в съвременната война и използването на оръжия в космоса като важни средства за намаляване на военната ефективност на САЩ и съюзниците им при бъдещи войни.

В документа също се отбелязва вероятността от ядрена атака в космоса, която може да причини мощен електромагнитен заряд и да унищожи сателитите.

В стратегическия доклад се акцентира, че САЩ ще търсят подкрепата на своите съюзници и партньори за споделяне на тежестта.