Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който преди референдума от 23 юни агитираше за брекзит, всъщност не е искал страната да излезе от ЕС. Това твърди сегашният заместник на Джонсън – Алън Дънкан, по време на снимки за филм на Би Би Си, посветен на референдума.

Филмът е заснет още през лятото, но излиза на екрана на телевизионния канал BBC 2 едва сега.

Изявлението на Дънкан е направено в деня преди референдума, когато той не беше служител на външното министерство, а обикновен депутат.  

По думите на Дънкан, реалната цел на Джонсън е била да загуби с малка разлика и да се утвърди като най-перспективният кандидат за премиерския пост след оттеглянето на Дейвид Камерън.

„Смятам, че за излизане (от ЕС) агитират много хора, които не искат брекзит. Винаги съм смятал, че Борис иска за изгуби с една точка, за да се утвърди като вероятен наследник (на Дейвид Камерън) без необходимост... разбирате... без да се справя с последиците. Винаги съм мислел така за Джонсън.” – увери Алън Дънкан.

 „Превръщайки се в лице на кампанията за излизане той става велик наследник и любимец на активистите, но би било добре те да ”да не спечелят, защото тогава ще започне пълен хаос.” – коментира Дънкан преди допитването.