Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от поражение във война още през тази 2024 година, предупреди бившият командващ на британските обединени сили. Причината за това, заяви генерал Ричард Барънс пред Би Би Си, е, че "Украйна може да почувства, че не може да спечели".

"И когато се стигне дотам, ще продължат ли хората да се бият и да умират, за да защитават това, което не може да бъде защитено?" - казва той.

Все още не се е стигнало до това.

Но ВСУ изпитва критичен недостиг на боеприпаси, войници и противовъздушна отбрана. Добре оповестената контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетата от тях територия и сега Москва се готви за лятна офанзива.

Как ще изглежда тя и какви са вероятните стратегически цели на Кремъл?

"Форматът на предстоящата руска офанзива е доста ясен", казва генерал Барънс. - Виждаме, че Русия нанася удари по цялата фронтова линия, като използва предимство в съотношение 5:1 в артилерията и боеприпасите, както и предимство в живата сила, подкрепено от използването на нови оръжия."

Тези оръжия включват авиобомба с насочване - тя е модернизирана "тъпа авиобомба" от съветската епоха, но е снабдена със стабилизатори, GPS насочване и взривно вещество с висока експлозивност, което нанася големи щети на украинската отбрана.

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Ситуацията на източния фронт се влошава

"В някакъв момент това лято - казва генерал Барънс - очакваме да видим голяма руска офанзива с намерение да се постигне нещо повече от малък напредък, може би с цел пробив на украинските позиции.

И ако това се случи, съществува риск руските сили да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат."

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха точно къде ще атакуват Украйна - от страната на Запорожие на юг към Азовско море. Те реагираха адекватно и успешно спряха украинското настъпление.

Сега ситуацията коренно се е променила - Русия концентрира войските си и държи Киев в неизвестност къде ще атакува следващия път.

"Един от проблемите, с които се сблъскват украинците, е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си", казва д-р Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI). - "Това е много дълга фронтова линия и украинците би трябвало да могат да я защитят цялата.

А те не могат да го направят.

"Украинските военни ще загубят позиции", уверено заяви Уотлинг. - Въпросът е до каква степен и кои населени места ще бъдат засегнати".

Напълно възможно е руският генерален щаб все още да не е решил кое направление на настъплението да избере за основно. Но могат да се определят три основни.

Лондон: С нови закони Путин иска да направи военната служба по-привлекателна

Лондон: С нови закони Путин иска да направи военната служба по-привлекателна

Новият закон освобождава руските военни от плащането на лихви по потребителски заеми и кредитни карти

Харков

"Харков със сигурност е уязвим", казва д-р Уотлинг.

Вторият по големина град в Украйна, който се намира в опасна близост до руската граница, е примамлива цел за Москва.

В момента Харков е подложен на ежедневни атаки от Русия, а Украйна не може да изгради надеждна система за противовъздушна отбрана, която да отблъсква смъртоносните атаки с дронове, крилати и балистични ракети.

"Мисля, че първата цел на руската офанзива тази година ще бъде пробивът в Донбас - добавя генерал Баронс, - но очите на руските военни ще бъдат насочени и към Харков, който е на около 29 км от руската граница, и това е основната награда.

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

И двете страни в конфликта се борят с недостиг - Киев с боеприпаси, Москва попълва ударно липсата на военни с мигранти

Може ли Украйна да продължи да функционира като жизнеспособна единица, ако Харков падне? Да, казват анализаторите, но това ще бъде катастрофален удар както за морала, така и за икономиката.

Донбас

Територията на Източна Украйна е в състояние на война от 2014 г., когато подкрепяните от Москва сепаратисти се обявиха за "народни републики".

През 2022 г. Русия незаконно анексира два региона на Донбас - Донецк и Луганск. Именно там се водят по-голямата част от боевете през последните 18 месеца.

Украйна взе противоречиво решение, изразходвайки огромни усилия и човешки и материални ресурси, опитвайки се да задържи първо град Бахмут, а след това и Авдеевка.

В хода на тези сражения тя загуби и двете, както и някои от най-добрите си бойни части.

Киев възразява, че съпротивата е довела до непропорционално големи загуби за руснаците.

Вярно е, боевете за тези населени места бяха наречени "месомелачка".

Но Москва все още разполага с много войски, които може да хвърли в битката, а Украйна - не.

Генерал Кристофър Каволи, командващ американските сили в Европа, предупреди тази седмица, че ако САЩ не изпратят на Украйна значително повече оръжия и боеприпаси, съотношението на силите на бойното поле ще бъде 10 към 1 в полза на Русия.

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

WP: Планът на Тръмп за край на войната – дава Крим и Донбас на Путин

Хвалбите на фаворита на републиканците за президент всъщност крият отказ от територии за Киев и според експерти, това е много лоша сделка

Размерът е от значение. Тактиката, ръководството и оборудването на руската армия може и да отстъпват на тези на Украйна, но тя има такова числено превъзходство, особено в артилерията, че дори и да не направи нищо различно тази година, ще продължи да изтласква украинските сили на запад, превземайки село след село.

Запорожие

Градът с население от над 700 000 души (в мирно време) е разположен в опасна близост до фронтовата линия.

Той е и трън за Русия - столица на едноименната област, която Русия незаконно анексира, но въпреки това градът остава част от Украйна.

Вярно е, че внушителните отбранителни съоръжения, които Русия изгради южно от Запорожие в очакване на украински удар, сега ще усложнят руското настъпление.

Русия: Десет жертви след украински обстрел по Запорожка област
Обновена

Русия: Десет жертви след украински обстрел по Запорожка област

Обстрелът от украинската армия е убил 10 души в град Токмак, включително три деца

Така наречената Суровикинова линия, състояща се от три ешелона на отбраната, е заобиколена от най-големите и гъсти минни полета в света. Русия би могла частично да ги разчисти, но подготовката ѝ вероятно ще бъде разкрита.

Всички инструменти се хвърлят за победа

Стратегическата цел на Русия през тази година може дори да не е завземането на територия. Тя може просто да се опита да смаже морала на Украйна и да убеди западните си поддръжници, че тази война е безнадеждно начинание.

Джак Уотлинг смята, че целта на Русия е "да се опита да предизвика чувство на безнадеждност". "Тази [руска] офанзива няма да сложи окончателен край на конфликта, независимо как ще се развие за едната или другата страна".

Генерал Баронс също така не вярва, че дори предвид тежкото положение, в което се намира Украйна в момента, Русия автоматично ще затвърди предимството си с решителна офанзива.

"Мисля, че най-вероятният резултат е Русия да успее, но не и да постигне пробивен успех. Тя няма да разполага с достатъчно сили, за да напредне чак до река [Днепър]. Но войната ще се обърне в полза на Русия", смята той.

Киев: Основна цел на врага остава Донбас

Киев: Основна цел на врага остава Донбас

В района на Луганск противникът все още разполага с доста голямо количество личен състав, въоръжение и техника

Едно нещо е сигурно: руският президент Владимир Путин няма намерение да прекрати войната в Украйна.

Той е като играч на покер, който залага всичките си чипове, за да спечели. Той разчита на това, че Западът няма да предостави на Украйна достатъчно средства, за да се защити.

И въпреки всички срещи на върха на НАТО, конференции и предизборни речи, има вероятност той да е прав.