Авторитетният британски аналитичен център по проблемите на сигурността RUSI публикува 48-страничен доклад под заглавие "Предварителни уроци от украинските настъпателни операции през 2022-23 година". В доклада, написан от Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс, се анализират подробно причините за неуспеха на украинската офанзива в Запорожка област през лятото на 2023 година. Той е представен от Би Би Си.

Авторите на доклада определят първоначалния план като обоснован: 12 украински бронетанкови и механизирани бригади трябваше да пробият участък с ширина 30 км, да изолират Токмак в рамките на седем дни, а след това да пробият на юг към Мелитопол. При такова темпо Русия нямаше да успее да привлече резерви, и настъпващите украински войски трябваше само да преодолеят съпротивата на шест руски полка в отбрана.

Реализацията на този план обаче бе възпрепятствана от грешки, допуснати както от съюзниците на Украйна, така и от самото украинско командване. Западните съюзници доставиха недостатъчно техника и въоръжения. За разлика от Русия, те не успяха да преведат промишлеността си на военни релси, поради което въоръженията бяха недостатъчни и се доставяха със закъснение. Това доведе до липса на време за усвояване на новата техника от украинската армия.

ISW: Следващото контранастъпление на Украйна - през 2025 г.

ISW: Следващото контранастъпление на Украйна - през 2025 г.

ISW продължава да счита, че е малко вероятно руските сили да постигнат оперативно значителни победи в Украйна

Украинското командване реши да изпрати по-малко подготвени части за пробив, докато по-опитните бяха оставени да държат фронта. Освен това, силите им бяха разпределени по няколко направления. Най-сериозната грешка на украинското командване, според анализаторите, беше очакването, че руските отбраняващи се войски няма да издържат и ще избягат, както се случи в Харковска област през 2022 година. Когато това не стана, украинските военни загубиха темпо.

Авторите отбелязват, че руското командване явно точно е знаело къде ще бъде главният удар, което показва провал на оперативната сигурност от страна на Украйна и нейните съюзници. Докладът не разглежда фактори като плътността на руските минни полета и възможностите на ударните дронове, способни с голяма точност да поразяват ценна бронетехника.

Уотлинг, Данилюк и Рейнолдс смятат, че възобновяването на украинските настъпателни действия в обозримото бъдеще е невъзможно. Въпреки това, Украйна може да се съсредоточи върху нанасянето на максимални щети на руската армия и нарастване на ударите по руската инфраструктура, която генерира разходи за руския бюджет.

Украйна ударила база на руската брегова охрана в Крим

Украйна ударила база на руската брегова охрана в Крим

Извършено е масирано нападение с въздушни и морски дронове