Западни и американски служители оценяват, че украинските сили ще продължат да бъдат в отбрана през следващите шест месеца и няма да могат да проведат мащабна контранастъпателна операция до 2025 г. New York Times (NYT) съобщи на 11 юли, че високопоставен служител на НАТО е заявил това.

ISW продължава да счита, че е малко вероятно руските сили да постигнат оперативно значителни победи в Украйна, като изпълнение на задачата на руския президент Владимир Путин за постепенен пълзящ напредък.

Пристигането на предоставена от Запада помощ на фронтовата линия позволи на украинските сили да стабилизират критичните зони на фронта, те проведоха тактически значими и успешни локализирани контраатаки в северната част на Харковска област и към Кремина (в граничната зона на Донецка и Луганска област) от средата на май 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украйна съобщава за някои успехи в контранастъплението

Украйна съобщава за някои успехи в контранастъплението

Руските доклади за боевете казват, че техните войски са отбили украинските атаки близо до Бахмут

Руските сили в момента провеждат последователни настъпателни операции в цяла Източна и Североизточна Украйна, но украинските сили успяват да използват способности и слаби места на врага за провеждане на тактически контраатаки.

Западната помощ за сигурност, която предоставя на украинските сили необходимото оборудване и оръжия в мащаба, времето и редовността, които украинските сили изискват за операции, които освобождават значителни части от окупирана Украйна, остава единственият вероятен път срещу стремежа на Путин за унищожаване на украинската държавност и идентичност независимо от времето или разходите.

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

Кремъл иска да използва Унгария за натиск над ЕС

Кремъл продължава да сигнализира за нежеланието си да участва в мирни преговори, които не водят до пълна капитулация на Украйна и Запада пред исканията на Кремъл на фона на продължаващите украински усилия за формиране на международен консенсус за бъдещи преговори. Руският заместник-министър на външните работи Юрий Галузин заяви на 12 юли, че Русия е наясно с намеренията на Украйна и Запада да я поканят на втора среща на върха за глобален мир по-късно през 2024 г., но че Русия не "приема подобни ултиматуми" и не "възнамерява да участва" в такива срещи на върха.

Галузин твърди, че формулата за мир на Украйна (която призовава, наред с други въпроси, изтегляне на руските сили от Украйна, свободно и безопасно преминаване през Черно море, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и обвързващо дългосрочно мирно споразумение) е "ултиматум" и "абсолютна задънена улица".

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

Руските сили са закупили достъп до Starlink през Дубай

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция на 12 юли, с която настоява Русия "спешно да изтегли" своите сили и неупълномощен персонал от окупираната Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и "незабавно да върне" централата под пълен украински контрол, който Руската постоянна мисия в ООН нарече "политизиран проект" с подкрепата само на Запада.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че резолюцията е "ултиматум" и опит да се създаде вид, че Украйна има широка подкрепа.

Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова се опита да представи подкрепата на мнозинството от Общото събрание на ООН за резолюцията като провал за Украйна.

Трябва да се отбележи, че само осем държави - всички руски "съюзници" - Беларус, Бурунди, Куба, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия - гласуваха против резолюцията.