Руският президент Владимир Путин използва срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан на 5 юли, за да се противопостави изцяло на предлаганото прекратяване на огъня и изрази ангажимента си да преследва "окончателен" край на войната, който да постигне целта му за унищожаване на украинската държавност.

За това се предупреждава в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин настоява както за предаването на значителна част от територията и населението на Украйна под руска окупация, така и за капитулация на украинската армия преди каквито и да било преговори за крайния резултат от войната.

Украинските контраофанзивни операции, които освобождават оперативно значима територия, продължават да бъдат най-разумният начин на действие за намаляване на увереността на Путин в желаното крайно състояние на неговата агресивна война срещу Украйна и за ангажираността му с нея.

Отхвърлянето от страна на Путин на каквото и да е споразумение за прекратяване на огъня противоречи на предишните усилия на Кремъл да прехвърли тежестта за преговори върху Запада и Украйна.

Путин се опита да представи Орбан като представител на ЕС, който може да говори от името на ЕС - твърдение, което длъжностните лица на ЕС изрично отрекоха.

Орбан, без да е в роля на посредник за мир, разговаря с Путин в Москва

Орбан, без да е в роля на посредник за мир, разговаря с Путин в Москва

Киев припомни принципа: Никакви споразумение за Украйна без Украйна

Неотдавнашни проучвания на общественото мнение в Русия показват, че информационните операции на Кремъл оказват влияние върху вътрешната руска подкрепа за войната в Украйна.

Тези руски анкети показват, че руснаците, които критикуват воденето на войната в Украйна, все още подкрепят войната поради патриотизъм и обезверяване.

Много от руските "непротивници" на войната отправят критики, които са сходни с тези на руските ултранационалистически военни блогъри, но при тях липсва вниманието на ултранационалистите към войната и желанието за политическа промяна в подкрепа на руските военни цели.

Путин вярва, че Тръмп е искрен в желанието си да сложи край на войната в Украйна

Путин вярва, че Тръмп е искрен в желанието си да сложи край на войната в Украйна

Но не знае как точно Тръмп планира да го постигне

На 4 и 5 юли украинските сили нанесоха успешни удари с дронове и ракети по цели в Тамбовска и Ростовска област и Краснодарския край.

Наскоро руските сили напреднаха край Волчанск, Торецк и град Донецк.

Представители на руското Министерство на отбраната (МО) продължават да се представят като осигуряващи адекватни медицински грижи и друга подкрепа за руските войници, които са се сражавали в Украйна, на фона на продължаващите критики, че руското военно командване изпраща дори и ранени войници да се бият на фронтовата линия.