Нигерийски сенатор, съпругата му и лекар бяха осъдени в Обединеното кралство за заговор за отнемане на органи, съобщава СиЕнЕн. Сенатор Айк Екверемаду, съпругата му Беатрис и д-р Обина Обета бяха осъдени от британския съд в Олд Бейли съответно на девет години и осем месеца, четири години и шест месеца и 10 години затвор.

Тримата бяха признати за виновни за участие в трафик на 21-годишен уличен търговец до Обединеното кралство. Целта им е била да осигурят бъбрек за дъщерята на Екверемадус, която страда от бъбречна недостатъчност и се нуждае от редовна диализа.

Според прокурорите жертвата е била доведена в Обединеното кралство, след като ѝ е била предложена награда до £7000 и обещание за работа в страната, но не е знаела, че се очаква да осигури бъбрек в замяна.

Медицински консултант отмени планираната трансплантация, след като стана подозрителен относно обстоятелствата около нея, а жертвата избяга и се укри за няколко дни преди да докладва случая на британската полиция.

Това беше ужасяващ заговор за експлоатиране на уязвима жертва чрез трафика й до Обединеното кралство с цел трансплантиране на бъбрек, заяви Джоан Якимек, главен прокурор на короната.

Айк Екверемаду бе заместник-председател на Сената в Нигерия в продължение на 12 години и казусът породи вълна от съчувствие в родната му страна. Президентът на нигерийския Сенат Ахмад Лауан посочи, че е писал до британската съдебна система с молба да бъде проявена милост към бившия сенатор.