Група демонстранти проникна в централата на управляващата Консервативна партия в Лондон, съобщи СиЕнЕн. Младежите надраскали анархистки символи по стените и пуснали няколко димки, преди охраната да успее да ги изгони от сградата. След това протестиращите предизвикали няколко пожара извън щаба на управляващите.

Насилието избухнало след мирен студентски протест срещу плановете на правителството да разреши на университетите да вдигнат таксите за обучение. Според Националния съюз на студентите, 40 хил. студенти са били по улиците, 2 000 от тях са дошли чак от Уелс. Лондонската полиция не разполага с данни за броя на протестиралите, нито с информация за броя на арестуваните.

Според БиБиСи, девет човека, полицаи и протестиращи, са били откарани в болница с травми след сблъсъци между студентите и органите на реда.

Студентите и университетските преподаватели протестират заради плановете да бъде разрешено на висшите учебни заведения да искат до 9 000 паунда годишно за обучение - сериозно увеличение спрямо сегашните такси.

„Безпрецедентен брой колеги са заедно с нас на улицата, за да кажем заедно на политиците, че са прекалили", заяви президентът на Националния съюз на студентите Аарън Портър преди протеста.

Няма да позволим предишното поколение да прехвърли дълговете си на следващото, нито ще плащаме за колежи и университети, които са били финансирани за тях", допълни той.

Правителството на Дейвид Камерън иска повишаването на университетските такси, за да може да намали субсидиите за университетите и по този начин да намали бюджетния дефицит.