Британските разузнавателни служби МИ-5 и МИ-6 разпознаха британския член на „Ислямска държава", който се подозира, че е палачът на американския журналист Джеймс Фоули, според базирания в Лондон вестник Sunday Times.

Вестникът се позовава на високопоставени правителствени източници.

Изданието отбелязва, че източниците „не са предоставили подробности за мъжа, който е идентифициран", макар че Sunday Times споменава, че „основният заподозрян" се казва Абдел-Маджид Абдел Бари.

Според вестника 23-годишният Бари миналата година е напуснал дома си, който се намира в предградие на Лондон. Наскоро той е качил в „Туитър" снимка, на която държи отрязана глава.

По-късно посланикът на Великобритания в САЩ Питър Уестмакот заяви, че Лондон е близо до идентифицирането на британеца, който екзекутира Фоули, предаде СиЕнЕн.

„Много сме близо до установяване кой е този човек", каза посланикът.

Припомняме, миналата седмица „Ислямска държава" излезе с видео на екзекуцията на 40-годишния американски журналист. На него е палачът, който е с лондонски акцент. Британското издание съобщава, че Бари е известен сред „Ислямска държава" като „Джихади Джон".

През последните месеци „Ислямска държава" окупира обширни територии на Ирак и Сирия.