"Властите във Великобритания съзнателно пренасочват негативизма към българи, румънци и поляци, за да отклонят вниманието от истинския проблем - заплахата от тероризъм, радикалния ислям и нелегалната емиграция".

Думите са на Емил Русанов, един от инициаторите на новоучредената Европейска партия в Обединеното кралство, изразени пред БНР. Партията е регистрирана през миналата година и вече е участвала в местните избори в Кралството.

Не сме тръгнали да сменяме властта в Англия, но искаме да покажем сили и да се противопоставим на тези неща. Имахме много изяви по телевизията. Беше нетърпимо от българска страна.

Румънски министър се свърза с британски политици и им каза: "Престанете да се подигравате с нашата нация и нашите хора там", цитира Русанов. От българска страна никой не го направи. Изкараха ни най-черните и най-лошите.

Според българина, медиите промиват мозъците на хората и това вече започва да се отразява на ежедневния им живот.

"Като чуят, че си българин, започват да те гледат с други очи. При търсене на работа, на квартири, срещаме проблеми.

От 2001-ва година съм тук. С ръка на сърцето мога да заявя, че българската, румънската и полската общност са работната сила във Великобритания, това са 80-90 процента работещи хора, които си плащат данъците. Просто видяха, че сме слаби, нови общности сме и могат да си правят с нас каквото искат", разказва българинът, който живее в Обединеното Кралство.

Емил Русанов е издател на българския вестник "Будилник" и организатор на много събития. Напоследък подпомага гостуването на български фолклорни ансамбли във Великобритания.