Председателят на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) Джон Бъркоу отхвърли искането на британското правителство за т. нар. "съдържателно гласуване" на споразумението за Брекзит, договорено с Европейския съюз, което е пореден удар за премиера Борис Джонсън, отбелязват британските медии.

Бъркоу определи, че уважаването на такова искане би означавало разискване на един и същ въпрос два пъти. Изказвайки се в Камарата на общините, той каза пред британските депутати: "Моето решение е, че предложението няма да бъде обсъждано днес, тъй като това би било повторно и против правилата."

Днес няма да има гласуване на сделката за Брекзит, ако депутатите внесат поправки

Днес няма да има гласуване на сделката за Брекзит, ако депутатите внесат поправки

Но гласуването може да се проведе само при съгласието на председателя на Камарата на общините

Той също така обясни, че е ясно, че действията (на Борис Джонсън) пред камарата са "по същество еднакви" и че въпросът е бил решен преди 48 часа.

Сега вниманието се насочва към законопроекта за излизане на страната от ЕС, който беше публикуван днес, след като британското правителство се опитва да сключи споразумение за Брекзит преди 31 октомври, когато Великобритания трябва да излезе от ЕС.

Гласуването на законопроекта, непроменен и изменен с поредица от предложения, включително митническия съюз и втори референдум за ЕС, се очаква да се проведе утре в британския парламент.

Говорителят на Борис Джонсън изрази разочарование, че Бъркоу е решил да отхвърли шанса за "осъществяване на волята на британския народ" с решението за гласуването относно Брекзит.

Лейбъристите търсят нова коалиция за убиване на сделката на Джонсън за Брекзит
Обновена

Лейбъристите търсят нова коалиция за убиване на сделката на Джонсън за Брекзит

Ще търси подкрепата на разбунтували се тори и Демократичната юнионистка партия за прокарване на поправки

В събота в Камарата на общините беше прието изменение, предложено от бившия министър от Консервативната партия сър Оливър Летуин. То означава, че подкрепата за споразумението на Джонсън с ЕС ще бъде отказана, докато депутатите в долната камара и лордовете в горната камара не приемат официално законопроекта за излизане.

Борис Джонсън изпрати в събота до председателя на Европейския съвет Доналд Туск общо три документа: неподписано писмо с искане за отлагане на Брекзит; мотивационно писмо, в което обяснява, че е бил принуден да го направи; и подписано писмо, в което подчертава, че всяко отлагане на Брекзит би било "грешка".

 Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Във второ писмо той обяснява, че отлагането ще е грешка…