Надеждите на премиера на Великобритания да прокара сделката си за Брекзит са изправени пред нова заплаха, след като в неделя вечерта Лейбъристката партия обяви, че ще търси подкрепата на разбунтували се тори и Демократичната юнионистка партия за прокарване на поправки, които могат да принудят Борис Джонсън да се откаже от споразумението или да приеме "по-мек" Брекзит.

Това пише британският вестник "Гардиън".

ЕС решава дали да отложи Брекзит след вторник

ЕС решава дали да отложи Брекзит след вторник

Брюксел няма желание да бъде въвличан в политическата драма в Уестминстър

Докато двете страни търсят парламентарна подкрепа след гласуването в събота, което принуди Джонсън да потърси ново отлагане на Брекзит, сър Киър Стармър, министърът за Брекзит в сянка, съобщи, че лейбъристите се подготвят да разговарят с Демократичната юнионистка партия, бившите съюзници на Джонсън, за сключване на по-добра сделка.

Евентуалният нов парламентарен съюз може да принуди правителството да поиска "по-мек" Брекзит или потвърждаващ вот дали изобщо Великобритания да напусне ЕС.

 Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Във второ писмо той обяснява, че отлагането ще е грешка…

"Даунинг стрийт" 10 е против каквито и да е било изменения в законодателството за Брекзит относно митническия съюз, като се мотивира, че настоящото предложение от ЕС е единственото.

Джонсън планира да се опита да прокара законодателството през всичките фази още тази седмица, като Камарата на общините може да заседава до късно вечерта и дори през уикенда. Но опозицията и някои депутати от Консервативната партия може да отхвърлят бързата процедура на гласуване във вторник. Някои вярват, че има достатъчно подкрепа за поправки по отношение на митническия съюз.

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

Британското правителство предлага Камарата отново да обсъди проекта в понеделник

Премиерът ще се опита да спечели подкрепата на парламента за сделката си с директно гласуване още днес. Това би означавало ход, който да покаже подкрепата за споразумението преди депутатите да имат шанс да разгледат цялото законодателство и поправките, които могат да се окажат проблематични за правителството. Джонсън смята, че е много близо до осигуряване на необходимото мнозинство, тъй като има подкрепата на 8 лейбъристи, няколко независими, а също и на бивши тори.

Но източници от Лейбъристката партия обявиха, че очакват председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу да попречи на Джонсън да организира директно гласуване на сделката още днес, защото премиерът се опита да го направи в събота и не успя.

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит
Обновена

Британските депутати "порязаха" Джонсън и отложиха споразумението за Брекзит

Обезмислят днешното гласуване, но Джонсън не е обезсърчен, няма да преговаря с ЕС

В събота парламентът прие поправка на Оливър Летуин, която спира гласуването на сделката на Джонсън, докато депутатите не прокарат цялото законодателство за Брекзит и докато не разгледат детайлно новото споразумение с ЕС. Поправката принуди Джонсън да изпрати писмо на ЕС с молба за отлагане излизането от Общността с три месеца. Молбата в момента се разглежда от Брюксел.

Междувременно вестник "Дейли телеграф" пише, че Демократичната юнионистка партия може да подкрепи Лейбъристката партия относно поправка за митнически съюз, която дава възможност на цяла Великобритания да напусне ЕС при едно митническо споразумение.

Висш представител на северноирландската партия коментира, че въпросът ще бъде обсъден през следващите два дни. Друг представител на партията каза, че ще прибягнат до "партизанска война" в парламента срещу споразумението на Джонсън, докато той не разреши проблемите на нови преговори с ЕС.