Европейският съюз ще изчака до гласуването на сделката за Брекзит от британските депутати във вторник преди да вземе решение за евентуално отлагане излизането на Великобритания от ЕС, пише "Гардиън".

Брюксел няма желание да бъде въвличан в политическата драма в Уестминстър.

В понеделник и вторник депутатите вероятно ще гласуват поредица от поправки на сделката, включително и предложение дали да се проведе нов референдум.

 Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Борис Джонсън изпрати в Брюксел искане за отлагане на Брекзит - без подписа му

Във второ писмо той обяснява, че отлагането ще е грешка…

Посланиците на страните членки на ЕС се срещнаха тази сутрин и постигнаха съгласие споразумението за Брекзит да бъде изпратено на Европейския парламент в понеделник. Евродепутатите могат да го гласуват в четвъртък, ако Камарата на общините даде одобрението си.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние коментира след срещата днес с посланиците, че процесът по ратификация в ЕС ще продължи "нормално".

До вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се консултира с евролидерите и правителствата дали да се отложи Брекзит. Посланиците на страните членки не обсъдиха въпроса на днешната среща.

На Острова: „Камарата на глупаците” унизи Борис Джонсън

На Острова: „Камарата на глупаците” унизи Борис Джонсън

Вестниците на Острова работиха до късно вечерта в събота, за да представят ситуацията във Великобритания

Въпреки опитите на "Даунинг стрийт" да размъти водите, писмото на премиера Борис Джонсън с молба за отлагане на Брекзит беше официално прието от Туск в събота вечерта. По-рано същия ден Джонсън заяви пред Камарата на общините, че не вярва, че ЕС ще предложи ново отлагане и се закани, че няма да преговаря с Брюксел за поредна отсрочка.

Малко след това премиерът изпрати общо три писма на Брюксел: фотокопие на молбата, която той трябваше да изпрати в съответствие със Закона Бен, но без подписа му, писмо с обяснение от посланика на Великобритания до ЕС и лично писмо, в което се обяснява защо "Даунинг стрийт" не иска отлагане.

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

ЕС чака бърз отговор от Великобритания по пропадналото гласуване за Брекзит

Британското правителство предлага Камарата отново да обсъди проекта в понеделник

Високопоставени представители на ЕС коментираха, че по време на обсъжданията на срещата на върха на ЕС в четвъртък те са заявили, че ще одобрят ново отлагане, като дори и френският лидер Еманюел Макрон не е предложил нещо друго.

Говорителят на френския лидер заяви в събота вечерта, че всяко ново отлагане "не е в ничий интерес" и призова Камарата на общините да гласува сделката.

Европейският парламент, който ще заседава в Страсбург следващата седмица, може да ратифицира сделката само след като бъде одобрена от Камарата на общините.

Следващото заседание на евродепутатите е на 14 ноември, освен ако не бъде насрочено извънредно заседание, което прави 30 ноември потенциален нов ден за Брекзит, ако Камарата на общините одобри споразумението дотогава.