През уикенда основните наземни и въздушни операции на руските войски все още са провеждани в централните райони на Донбас. В последния си доклад, представен от Руската служба на Би Би Си, британското разузнаване оценява действията на руската авиация.

Като цяло към момента, според британските военни, руските ВВС са се представили по-зле от очакваното от тях. Непоследователността и нестабилността във въздушните операции е един от най-важните фактори за доста скромния успех на руската военна кампания.

Русия не може да постигне пълно превъзходство във въздуха и поема рискове, като в същото време рядко прониква дълбоко зад украинските линии. Редица от основните проблеми на руската авиация са следствие от трудностите, пред които са изправени сухопътните войски.

В продължение на години голяма част от бойната подготовка на Русия изглежда е била написана по сценарий, за да впечатли високопоставените служители, а не да развие бойните умения на екипажите. Пилотите не са свикнали на самостоятелни действия в динамични условия.

Докато Русия има впечатляващ списък от съвременни бойни самолети, професионализмът на нейните военновъздушни сили е под въпрос и не отговаря на западните стандарти за провеждане на въздушни операции.

Това доведе до факта, че сухопътните войски поеха повече от очакваното натоварване. Те са изтощени, а доставките на крилати ракети също явно свършват, заключават от британското военно разузнаване.

Новият ръководител на британската армия генерал Патрик Сандърс е отправил призив към военнослужещите да бъдат готови да се изправят срещу Русия на бойното поле.

BBC се позовава на вътрешно ведомствено обръщение към всички чинове и цивилни служители на генерал Патрик Сандърс, който встъпи в длъжност миналата седмица.

Нахлуването на Русия в Украйна показва необходимостта "да защитим Обединеното кралство и да сме готови да се бием и да печелим войни на сушата", казва той. Той добавя, че британската армия и съюзниците сега трябва да са "способни да... победят Русия".

Британските военни за фронта в Украйна: Упадък на бойния дух

Британските военни за фронта в Украйна: Упадък на бойния дух

И украинската, и руската армия изпитват промени в настроението