И украинската, и руската армия изпитват промени в настроението, макар че те се проявяват по различен начин. Темата за моралния дух е централна в ежедневното обобщение по състоянието на войната в Украйна на Британското министерство на отбраната по данни на разузнавателни информации.

Колебанията сред украинските военни британското разузнаване обяснява с продължителните тежки боеве край Северодонецк, които продължават вече над три седмици - има случаи на дезертьорство сред украинските военни.

Трета седмица боеве за Северодонецк

Трета седмица боеве за Северодонецк

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна предупреждава за затягане на войната

През последните седмици зачестяват и отказите на руски военнослужещи от цели части да участват в бойни операции, говори британското разузнаване. Освен това в руските въоръжени сили продължават да се разпалват конфликти между войниците и техните командири, понякога с използване на оръжие.

Сред причините за деморализацията на руската армия се посочват лошото ръководство, слабата ротация на частите, големият брой жертви и лошата логистика.

Освен това целите и задачите, които руските власти се опитват да постигнат в резултат на тази война, остават неясни за много военни.

И Институтът за изследване на войната (ISW) също така говори, че руската армия продължава да се сблъсква с проблеми, свързани с военния морал и дисциплината. За да направят това заключение, експертите се позовават на прихванати телефонни разговори, оповестени от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Руснаците напредват към Славянск, ракети по Кривой Рог, взрив в Херсон

Руснаците напредват към Славянск, ракети по Кривой Рог, взрив в Херсон

Володимир Зеленски посети Николаев в Южна Украйна