Основните боеве в Украйна продължават да се водят на източния фронт. Руската армия се опитва да напредне на юг от Изюм към Славянск като целта е да затвори Северодонецк от север и от юг.

Украинските войски контраатакуват северно от Изюм с надеждата да отклонят вниманието на руските части от тази атака, твърдят западни анализатори и разузнавателни доклади.

За ракетен обстрел на руската армия по Кривой Рог и Харковска област съобщиха украинските власти. По предварителна информация има жертви. Според Валентин Резниченко, ръководител на областната администрация на Днепропетровск, двама души са били ранени.

Британското разузнаване: Цивилните в Северодонецк няма накъде да се евакуират

Британското разузнаване: Цивилните в Северодонецк няма накъде да се евакуират

Те нямали доверие на руснаците

Тази нощ противовъздушната отбрана на Одеска област е отбила атака и на две крилати ракети, съобщи по-рано през деня представителят на регионалната военна администрация Серхий Братчук. По негова информация територията на Одеса е атакувана от окупирания Крим

Руското министерство на отбраната не съобщи за ударите в Одеска област в събота.

УНИАН съобщава и за взрив в окупирания Херсон на улица "Сенявин".

Взривното устройство е било прикрепено и е избухнало в автомобила Audi, на началника на Службата за изпълнение на наказанията в Херсонска област Евгений Соболев. Според местни медии шофьорът е оцелял, а преминаващ велосипедист е бил ранен. Според РИА Новости Соболев е в болница с наранявания, но и животът му не е в опасност.

Соболев вече е обвинен задочно в сътрудничество с руската армия. Главната прокуратура го подозира по-специално, че е позволил на руски военнослужещи да бъдат настанени на територията на наказателна колония № 90, която му е била поверена.

Президентът Владимир Зеленски посети Николаев в Южна Украйна. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари украинският президент рядко пътува извън Киев. Според уебсайта на институцията Зеленски е разгледал административната сграда в Николаев, пострадала от ракетен обстрел, и е посетил местна болница.

"Нашият Николаевски регион. Среща по важни регионални въпроси. Обсъдихме състоянието на икономиката, възстановяването на водоснабдяването и ситуацията в селското стопанство. Специално внимание беше отделено на заплахите от сушата и морето. Не спирайте да работите за победата на Украйна", се казва в изявлението на Зеленски.

Преди няколко дни в резултат на ракетен обстрел бе изпепелен голям склад за зърно в черноморското пристанище Николаев. В петък пък при ракетната атака загинаха 37 души, бяха повредени четири жилищни сгради и гражданска инфраструктура.

Борис Джонсън предупреди срещу "умора от Украйна"

Борис Джонсън предупреди срещу "умора от Украйна"

Той заяви, че подкрепата за Киев трябва да продължи