Руските военни продължават да полагат усилия да установят пълен контрол над Северодонецк и провежда денонощно въздушно разузнаване с помощта на безпилотни летателни апарати "Орлан-10".

По постоянен обстрел са районите на Лисичанск, Боровское, Била гора и Устиновка. Руснаците са нанесли въздушни удари в района на Била Хора и Мирна Долина, както и ракетен удар в района на Верхнякаменка.

Боеве се водят за Рубижне, северно от Северодонецк.

По направлението Бахмут, югозападно от Северодонецк руските войски обстрелват украински позиции в районите на Николаевка, Белохоровка, Яковлевка и Покровское.

В посока Славянск руските войски обстрелват позиции на украински части край Дибровне, Вернопил, Курулка, Бохородично и Долина. По направлението на Лиман, североизточно от Славянск не са провеждани активни бойни действия.

В Харковското направление руснаците съсредоточават основните си усилия върху удържането на окупираните позиции и обстрела на позициите на украинските войски. Руснаците са нанесли въздушни удари по селищата Тимофеевка и Цаповка.

Столтенберг предупреди: Войната в Украйна може да отнеме години

Столтенберг предупреди: Войната в Украйна може да отнеме години

Отново настоя за изпращане на оръжие

И секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Олексий Данилов предупреждава за затягане на войната. Той очаква, че тя ще продължи дълго.

"Ситуацията на фронтовата линия е напрегната, сложна и аз не съм от тези, които смятат, че руската армия е слаба. Те разполагат с много големи ресурси и ги донесоха тук", каза той в съботно интервю за канадския вестник Globe and Mail, цитирано от агенция Интерфакс-Украйна.

Данилов признава предимството на руската армия в артилерията и тежкото оборудване. "Нашите воини не се плашат от това. Отстояваме позициите си, от време на време предприемаме и контраатаки. Но войната все още продължава и сме далеч от нейния край", каза той.

Данилов отказва да отговори на въпроса колко военнослужещи е загубила Украйна от началото на руската инвазия.

Руснаците напредват към Славянск, ракети по Кривой Рог, взрив в Херсон

Руснаците напредват към Славянск, ракети по Кривой Рог, взрив в Херсон

Володимир Зеленски посети Николаев в Южна Украйна

ISW: Незначителни успехи на руснаците в покрайнините на Северодонецк

И Институтът за изследване на войната (ISW) също така говори, че руската армия продължава да се сблъсква с проблеми, свързани с военния морал и дисциплината. За да направят това заключение, експертите се позовават на прихванати телефонни разговори, оповестени от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Американският институт за военни изследвания (ISW) в ежедневната си сводка за операциите в Украйна говори за постигнати незначителни успехи в покрайнините на Северодонецк на руските войски.

Украинският генерален щаб признава "частичен успех" на врага в Метелкино, а чеченският лидер Разман Кадиров съобщи, че това село е преминало под контрола на "специалните части на Ахмат" и "втория корпус на народната милиция на ЛНР".

Продължават опитите за блокиране на украинските комуникационни линии по магистралата Бахмут - Лисичанск, като по трасето се нанасят наземни и артилерийски удари, се казва в доклада.

Руските военни вероятно ще се сблъскат с все по-големи загуби на личен състав и оборудване, което ще усложни опитите за подновяване на настъпателните операции в други критични точки, тъй като сраженията за Северодонецк продължават бавно, се казва още в обобщението на ISW.

Едновременно с това те се забавят в другите направления на настъплението - при опитите за превземане на Славянск и напредване на изток от Бахмут не се отбеляза особен напредък през последните две седмици.

Експертите на ISW по-рано прогнозираха, че руските сили ще могат да превземат Северодонецк през следващите седмици, но само с цената на съсредоточаване на по-голямата част от наличните сили в този малък участък от фронта.