Украинските сили, които действат на източния бряг на Днепър използват дронове с изглед от първо лице, оборудвани с боеприпаси срещу руските сили, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X.

Дроновете с изглед от първо лице (FPV), които не са скъпи, се използват заедно с артилерия за атакуване на бронирани машини на руските сили, a руски военен блогър оценява, че 90 процента от руската военна техника в района на Кринки е унищожена.

Неспособността на Русия да се противопостави на този вид дронове вероятно се дължи на недостиг на руски средства за водене на електронна война в зоната.

Британският вестник Financial Times обаче съобщи, че според украински и западни експерти руската армия все още има предимство в използването на системи за радиоелектронна борба и ги използва успешно, включително за отклоняване от курса на ракети, изстреляни от западните ракетни системи за залпов изстрел HIMARS.

Както се посочва в публикацията, и двете страни отделят значителни ресурси за разработването и производството на системи за електронна война, но Москва се справя по-добре с това, защото се е фокусирала върху този тип оръжия преди да започне пълномащабното нахлуване в Украйна.

ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

Кремъл вече провежда редовна ротация на всички бойни части