Британският вестник Financial Times съобщава, че според украински и западни експерти руската армия все още има предимство в използването на системи за радиоелектронна борба и ги използва успешно, включително за отклоняване от курса на ракети, изстреляни от западните ракетни системи за залпов изстрел HIMARS.

Както се посочва в публикацията, и двете страни отделят значителни ресурси за разработването и производството на системи за електронна война, но Москва се справя по-добре с това, защото се е фокусирала върху този тип оръжия преди да започне пълномащабното нахлуване в Украйна.

Вестникът пише за важността на дроновете, за борба с които се използва радиоелектронна борба, както и че Русия напоследък значително е увеличила обема на тяхното производство.

Масовото използване на дронове от Русия и липсата на ефективни средства за потискането им е една от основните причини за провала на украинското лятно контранастъпление, продължават авторите на публикацията.

Лондон: Русия изстрелва дронове от все повече места в Крим

Лондон: Русия изстрелва дронове от все повече места в Крим

До момента са известни пет площадки за изстрелване на дронове на полуострова

FT цитира украински военен, който се оплаква, че неговата формация няма защита срещу руски дронове камикадзе. "Какъв вид електронна война? Ние не разполагаме с такова оборудване. Дори не искам да си спомням онези дни в окопите. Нашите момчета бяха избити като мухи", казва събеседникът на изданието.

Журналистите на FT разговаряха и с полковник Иван Павленко, който отговаря за електронната и кибернетична война в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Според него руските системи за радиоелектронна борба се използват и за отклоняване от курса на украински прецизни оръжия, като ракети HIMARS и управляеми артилерийски снаряди Excalibur.

Павленко каза още, че Москва използва системи за електронна война по време на ракетни атаки срещу Украйна, за да създаде фалшиви цели, с които да заблуди украинските системи за противовъздушна отбрана и да разпознае тяхното местоположение.

Сред системите, които Русия използва, Financial Times посочва комплекса "Поле-21", който може да работи на разстояние до 150 км, както и системата "Мурманск", оборудвана с антена с височина 32 метра.

На свой ред Украйна също увеличава производството на собствени системи за радиоелектронна борба и моли Запада да й помогне с доставката на такова оборудване, пише изданието.

По-специално, според изданието, украинските военни настояват западните изтребители F-16, които скоро ще постъпят на въоръжение в украинските въоръжени сили, да бъдат оборудвани със съвременни системи за радиоелектронна борба.

Киев също така успешно успя да намери слабости в руските системи за електронна война, за да извършва собствените си операции. FT припомня успешните удари на Украйна срещу цели в Русия, включително по Кремъл. Вестникът пише още, че украинските въоръжени сили са успели да потиснат радиоелектронната борба на врага по време на атаки срещу кораби на руския Черноморски флот в Севастопол.

FT споменава две украински системи за радиоелектронна борба: "Буковел" (може да се монтира на автомобили и друго оборудване, способен е да открива и пречи на работата на дронове, както и да потиска работата на сателитни навигационни системи), както и " Покрова" (последният, според някои доклади, може да блокира системите за насочване на ракети).

Украйна: Трябва да изпращаме повече дронове към Москва

Украйна: Трябва да изпращаме повече дронове към Москва

Киев залага на стратегията "Клин клин избива"