В средата на декември руските военни и частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" засилиха атаките си с пехотни сили край град Бахмут в Донецка област. Много от тези операции обаче са били слабо подкрепени, пише британското военно разузнаване в ежедневния си доклад за хода на войната в Украйна, става ясно от извадки, публикувани в "Туитър".

През последните десет дни Украйна прехвърли значителни подкрепления за защита на сектора и честотата на руските атаки намаля от пика си в средата на декември. И двете страни претърпяха големи загуби, се казва в доклада.

"В момента руските настъпателни операции в този район се извършват само на ниво взвод или отделение. Малко вероятно е Русия да постигне значителен пробив край Бахмут през следващите седмици", казаха от британското разузнаване.

В обобщаващия анализ за годината Американският институт за военни изследвания (ISW), въз основа на украинските твърдения, че руснаците изпитват недостиг на артилерийски снаряди, предполага, че този недостиг може да попречи на руснаците да предприемат сериозна офанзива край Бахмут или от Беларус в близко бъдеще.

Според представителя на източната група на украинските въоръжени сили Серхий Череватий руските войски в района на Бахмут вече не действат като ротни и батальонни тактически групи, а действат на малки групи от десет до петнадесет войници.

"По подобен начин през август 2022 г. руските сили в Херсонска област бяха деградирали от ротни и батальонни тактически групи до отделни групи с размер на отделения", коментират експерти.

Украйна: Продължават руските атаки срещу Бахмут и Авдеевка

Украйна: Продължават руските атаки срещу Бахмут и Авдеевка

Няма сериозни промени на фронта