Великобритания би очаквала да види признаци, ако Русия започне да обмисля разполагането на своя ядрен арсенал във войната срещу Украйна. Това заяви ръководителят на британското разузнаване Джереми Флеминг, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че всякакви разговори за използване на подобен тип оръжия са много опасни.

След повече от седем месеца война Флеминг посочи, че Русия изпитва недостиг на боеприпаси, приятели и войски.

Досега руският президент Владимир Путин оставаше в рамките на установената военна доктрина за неизползване на ядрени оръжия, отбеляза той, но допълни, че британското разузнаване ще следи за знаци, че това може да се промени.

Британия предупреждава Русия за последствията от всяко използване на ядрено оръжие

Британия предупреждава Русия за последствията от всяко използване на ядрено оръжие

Последователността от стратегически грешки на Путин трябва да спре

Надявам се, че ще забележим признаци, ако тръгнат по този път, посочи Флеминг, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

"Но нека бъдем пределно ясни - ако те обмислят това, би било катастрофа по начина, по който мнозина са говорили", категоричен бе Флеминг.

Той изрази увереност, че Путин се тревожи за опасностите от ескалация и това може да е знак защо "той не е посегнал към тези други форми на водене на война".

По негови думи руснаците започват да разбират отчаяната ситуация, в която се намира Москва заради конфликта.

Те виждат колко лошо е преценил Путин ситуацията, отбеляза Флеминг.

"Те бягат от военната служба, осъзнавайки, че вече не могат да пътуват. Знаят, че достъпът им до модерни технологии и външни влияния ще бъде драстично ограничен. И усещат степента на ужасната човешка цена на избраната от него война", посочи той.

САЩ следи Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

САЩ следи Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

Позиция на Белия дом

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, включително тактически ядрени оръжия с нисък капацитет, които са проектирани да бъдат разгърнати срещу противникови армии.

Миналата седмица ръководителят на руския регион Чечня Рамзан Кадиров заяви, че Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след голямо ново поражение на бойното поле.

Ръководителите на регионите имат право да изразяват собственото си мнение, но дори в трудни моменти емоциите не бива да надделяват, отвърна тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От своя страна бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс предупреди, че САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната.

Кремъл съветва Кадиров да владее емоциите си и да не говори за ядрени оръжия

Кремъл съветва Кадиров да владее емоциите си и да не говори за ядрени оръжия

Москва подкрепя "балансирания подход" към въпроса