Ръководителите на регионите имат право да изразяват собственото си мнение, но дори в трудни моменти емоциите не бива да надделяват. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Изявлението му е по повод думите на чеченския лидер Рамзан Кадиров, че "по-драстични мерки, чак до обявяване на военно положение в граничните територии и използването на ядрено оръжие с малка мощност" са били необходими по време на специалната операция.

"Ръководителите на региони имат право да изразяват своята гледна точка и да дават оценки. Те все пак са ръководители на цели руски региони, включително Рамзан Кадиров, който, както знаете, от самото начало на специалната военна операция допринесе много за кампанията. И продължава да го прави", отбеляза Песков.

Той обаче подчерта, че "дори в трудни моменти емоциите не трябва да замъгляват никаква преценка".

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Пригожин подкрепя Кадиров в атаките му срещу военните

По думи на Песков Кремъл подкрепя "балансирания подход" към въпроса за ядрените оръжия.

Коментарът на Кадиров дойде ден, след като президентът Владимир Путин обяви анексирането на четири украински региона - включително Донецк, където се намира Лиман - и ги постави под руския ядрен чадър, като каза, че Москва ще защитава земите, които е завзела "с цялата си сила и всички възможни средства".

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, включително тактически ядрени оръжия с нисък капацитет, които са проектирани да бъдат разгърнати срещу противникови армии.

Други висши съюзници на Путин, включително бившият президент Дмитрий Медведев, предположиха, че Русия може да се наложи да прибегне до ядрени оръжия, но призивът на Кадиров беше най-ясен.

От своя страна бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс предупреди, че САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната,

Бивш шеф на ЦРУ: САЩ ще унищожат Русия, ако Путин използва ядрено оръжие

Бивш шеф на ЦРУ: САЩ ще унищожат Русия, ако Путин използва ядрено оръжие

Мрачен сценарий