Великобритания обяви, че е предотвратен атентат на "Хизбула" през 2015 г., но след това информацията е покрита, съобщава "Таймс оф Израел", цитирайки "Дейли Телеграф".

Според британската медия, подкрепяната от Иран терористична група е складирала три тона амониев нитрат, съставка за домашно приготвени бомби, в покрайнините на Лондон, но това не е съобщено, вероятно в опит да не се провали току що сключената сделка с Иран.

Съобщава се, че арестът е настъпил само няколко месеца, след като Великобритания се присъедини към САЩ и други световни сили. Действайки по информация на чужда разузнавателна агенция, MI5 и полицията нахлуват в четири имота в Северозападен Лондон, откривайки хиляди пакети за лед, съдържащи амониев нитрат.

Арестуван е 40-годишен мъж по подозрение в заговор за тероризъм, но в крайна сметка е освободен без обвинение

Според информацията, сюжетът е част от по-широк план на Хизбула да се положат основите за бъдещи атаки и отбелязва, че са отслабени операциите на Хизбула в Тайланд, Кипър и Ню Йорк. Всички тези заговори са оповестени и се смята, че са насочени срещу израелските интереси по целия свят.

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

САЩ няма да позволят на Иран да превърне Сирия в следващия Ливан

Британската медия допълва, че случаят в Кипър е поразително подобен на случая в Лондон. През 2015 г. в Кипър, агент на Хизбула, Хюсеин Басам Абдала е осъден на шест години затвор, след като е хванат с 8,2 тона амониев нитрат в дома си. Според съобщенията той е планирал да атакува израелски цели.

"Телеграф" съобщава, че информацията е получена след тримесечно разследване, в което се обръщат към повече от 30 настоящи и бивши служители във Великобритания, Америка и Кипър и са получени съдебни документи. В Кипър амониевият нитрат е съхраняван в пакети лед, тъй като те са удобни, привидно безвредни и лесни за транспортиране.

Източници съобщават на британската медия, че заговорът в Обединеното кралство е бил на много ранен етап и не са били избрани цели. Британското разузнаване използвало възможността да се опита да установи какво прави Хизбула и затова не ги прекъсва веднага.

"MI5 работи самостоятелно и в тясно сътрудничество с международни партньори, за да спре заплахата от злонамерени намерения от страна на Иран и техни представители в Обединеното кралство", обяснява британският източник.

"Службите за сигурност и полицията работят неуморно, за да пазят обществеността от множество заплахи за националната сигурност. Необходимо е техните усилия и успехи често да останат невидими", коментира държавният министър по сигурността Бен Уолъс.

"Това повдига въпроси за това дали висшите правителствени служители на Обединеното кралство са решили да не разкриват отчасти, защото инвестират в запазването на ядрената сделка с Иран", пише "Дейли Телеграф", обяснявайки, че инцидентът е премълчан, защото САЩ току-що са подписали ядреното споразумението с Иран.

САЩ, с президента Доналд Тръмп напуснаха сделката и удариха Иран с нови санкции.

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Защото подкрепят и спонсорират тероризма, и са терористична страна номер 1 в света

Медията повдига и въпроса защо информацията не е разкрита, след като по-рано тази година Обединеното кралство обсъжда забрана на цялата организация. В началото на годината, Великобритания обяви, че забранява Хизбула, добавяйки ливанската шиитска радикална групировка в нейния списък на забранените терористични организации.

Хизбула е създадена през 1982 г. по време на гражданската война в Ливан и води война с Израел през 2006 г. Техният лидер Хасан Насрала редовно заплашва да се насочи към Израел с хиляди модерни ракети, които могат да достигнат до всички големи израелски градове.

Групата се счита за терористична организация от Израел, САЩ и Арабската лига. Европейският съюз и Австралия само определят военното крило на групата като такова. Великобритания включва в черния списък военното крило на Хизбула през 2008 г., но досега не бе правен ход срещу политическо крило.

Британският външен министър Джереми Хънт обаче заяви, че сега Великобритания вярва, че съществува разлика между военното и политическото крила.

Иран наредил на „Хизбула” да атакува американци

Иран наредил на „Хизбула” да атакува американци

Хасан Рохани заяви, че САЩ няма да победят страната с икономически натиск

Този ход е направен, след като групата бе включена като част от новото правителство на Ливан. Макар че кабинетът се оглавява от Саад Харири, подкрепен от Запада сунитски политик, който заема длъжността от 2016 г., Хизбула постига значителни победи за сметка на най-голямата сунитска партия и сега контролира три правителствени министерства.

Техеран е основен поддръжник на "Хизбула" и "съпротивата" срещу врага на Ислямската република - Израел.

По време на дебат, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин споменава Хизбула за свои "приятели" и коментира, че Министерството на вътрешните работи не е предоставило доказателства, които да оправдаят промяната в позицията към политическото крило на подкрепяната от Иран организация, пише "Таймс оф Израел".

"Решенията за забрана на организации като терористични групи трябва да се вземат по съвет на държавните служители въз основа на ясни доказателства, че тези организации не спазват критериите за забрана, определени в законодателството", се казва в изявление на лейбъристите.

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

До момента не сме видели практически и конкретни стъпки