След като Русия изтегли войските си от западните брегове на Днепър и от град Херсон през ноември, боевете и разузнаването продължиха на островите и каналите в делтата на реката, пише в ежедневния си доклад британското военно разузнаване, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

Руските сили най-вероятно са използвали лодки, за да се опитат да запазят присъствие на ключови острови, а Украйна успешно е използвала далекобойна артилерия, за да неутрализира руски аванпостове там на няколко пъти.

И двете страни вероятно са разположили малки групи на Кинбурнската коса, разположена на левия бряг на Днепър на мястото, където реката се влива в Черно море.

И двете страни вероятно се стремят да поддържат присъствие в тези райони, за да контролират морския достъп до стратегически важната река и да предупредят за всякакви опити на врага да започне голяма офанзива през Днепър, казват авторите на доклада.

Изключително малко вероятно е Русия да се опита да форсира Днепър - най-вероятно това ще бъде изключително трудно и ще бъде на висока цена, според британското разузнаване.

Британското разузнаване: Русия активно обстрелва Херсон, но не е ясно защо

Британското разузнаване: Русия активно обстрелва Херсон, но не е ясно защо

Това е най-обстрелваният град извън Донбас