Висшият избирателен съвет (избирателната комисия) на Турция ще преброи отново гласовете в осем от общо 39-те района на най-големия турски град Истанбул, подадени по време на местните избори в неделя след обжалванията на резултатите, включително от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това обяви ръководителят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен, цитиран от "Ройтерс".

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която спечели с минимална преднина кметския пост в Истанбул според първоначалните резултати, обжалва повторното преброяване, което накара Висшия избирателен съвет да спре преброяването късно снощи, но през нощта разпореди повторното броене на подадените гласове да продължи.

Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул

Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул

Крайният срок за подаване на жалби изтича в 14,00 часа местно време

Говорейки пред журналисти в Анкара, Гювен заяви, че повторното броене ще се съсредоточи главно върху невалидните гласове, добавяйки, че това е безпрецедентно решение. Жалбите пред Висшия избирателен съвет все още продължават, добави той.

Кандидатът на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу и опонентът му от ПСР, бившият премиер Бинали Йълдъръм, заявиха в понеделник, че Имамоглу води с около 25 000 гласа. Населението на Истанбул е около 15 млн. души. ПСР обжалва резултатите и в столицата Анкара, където също представителят на Народнорепубликанската партия Мансур Явас победи човека на Ердоган, като опозиционният кандидат спечели 50,9 на сто от гласовете, а представителят на ПСР получи 47 на сто от гласовете.

Партията на Ердоган загуби освен Истанбул и Анкара, също така и третия по големина турски град Измир, както и други големи градове като Анталия, Адана и др. Това слабо представяне може да усложни опитите на Ердоган да се бори с изпадналата в рецесия икономика, отбелязва "Ройтерс".

Съветът на Европа разкритикува ограниченията на свободата в Турция

Съветът на Европа разкритикува ограниченията на свободата в Турция

Хората не могат да изразяват мнения, без да се страхуват от репресии