Европейска група, наблюдаваща местните избори в Турция, разкритикува ограниченията за свободата на изразяване на гражданите и журналистите ден след местните избори в югоизточната ни съседка, в които партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя поражение в най-големите градове като Анкара, Истанбул, Измир, Анталия и др., съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на наблюдателната мисия, проведена от Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа, посочи необходимостта хората да изразяват мнения, без да се страхуват от репресии от страна на правителството.

Ердоган губи и Истанбул

Ердоган губи и Истанбул

Това потвърди шефът на Избирателната комисия

"Страхувам се, че... не сме напълно убедени, че в момента Турция разполага със свободна и честна изборна среда, която е необходима за истински демократични избори в съответствие с европейските ценности и принципи", изтъкна Андрю Доусън.

"Но ние приемаме факта, че много партии постигат успех, като положителен знак за демократичната устойчивост на Турция", каза той пред журналисти в Анкара.

Ердоган претърпя сериозен неуспех на местните избори вчера, след като неговата Партия на справедливостта и развитието загуби контрол над столицата Анкара за първи път от основаването на партията през 2001 г., а също така и почти сигурно в най-големия турски град Истанбул.

С четири жертви приключи гласуването в Турция

С четири жертви приключи гласуването в Турция

Това са 19-те местни избори

Ежедневните предизборни митинги на Ердоган и масовата подкрепа от страна на медиите не бяха достатъчни, за да се разсеят тревогите на много избиратели във връзка с изпадането на Турция в рецесия след кризата с турската лира през миналата година.

Висшата избирателна комисия обяви тази сутрин, че кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия за кмет на Истанбул води пред кандидата на Партията на справедливостта и развитието с около 28 000 гласа. Ердоган обяви, че партията му ще обжалва резултатите.

Доусън коментира, че "може да има причина за безпокойство" за всяко по-нататъшно забавяне, но е твърде рано да се каже.

Искаше ли Ердоган Анкара?

Искаше ли Ердоган Анкара?

Турският президент направи тактически грешки

Миналата година, след като Ердоган насрочи парламентарните и президентските избори за 24 юни, Комитетът за наблюдение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изрази загриженост относно свободата и честността на предсрочните парламентарни избори в Турция и препоръча тяхното отлагане.

Тогавашният министър-председател на Турция каза на европейския орган по правата на човека "да си гледа работата".

Ердоган: Ще приемем изборните резултати

Ердоган: Ще приемем изборните резултати

Турция да се готви за икономически реформи